Šta je LICEULICE?

Organizacija Liceulice od 2010. godine realizuje praktične programe direktne podrške marginalizovanim grupama, sa ciljem njihove veće ekonomske, kulturne i socijalne uključenosti. Program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz našu mrežu  prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka.

Magazin Liceulice (uz  veb portal, društvene mreže, i druga izdannja) uspeo je da se profiliše kao jedinstvena medijska platforma u celom regionu, namenjena afirmaciji aktivizma i promociji vrednosti građanskog društva.

Komercijalni mediji, u svojoj težnji za brzinom i zaradom, odustaju  od onih tema koje  ne donose tiraže i rejtinge, na taj način mnogo toga što bi nam moglo pomoći da budemo bolje društvo, ostaje izvan vidokruga javnosti. Liceulice  nastoji da baš te „dosadne” teme prikaže na zanimljiv način, što iziskuje napor i talenat mnogih.

Liceulice_012_K1

Korica_LUL_006Naslovnica_Lul 11_Branko Bobic_mala cover_november_2010 LuL003_Slavimir Stojanovic

 

 

 

 

Kao nezavisni magazin, posvećen  univerzalnim vrednostima modernog društva, principimajednakosti, demokratije i humanosti, zalažemo se  za  prava ugroženih i marginalizovanih grupa i pojedinaca,  za  saradnju i integraciju, za zdravo fizičko i mentalno okruženje, za održivi razvoj, a protiv nasilja, rasizma i mržnje svake vrste. Posebno smo usredsređeni na tri velika izazova: očuvanje životne sredine, demarginalizaciju grupa, pojedinaca, stavova i ideja i unapređenje javnog interesa i javnog prostora.

Magazin izlazi jednom u 2 meseca. Štampa se u koloru na 48 strana. Brojevi imaju tematske celine poput: migracije, siromaštvo, pobuna, beskućništvo, voda i hrana, itd, kao i stalne rubrike posvećene našim temama: aktivizam, filantropija, ljudsak prava, ekologija, socijalno preduzetništvo, itd.  Svaki broj dizajnira neko od poznatih dizajnera iz regiona. Za nas pišu poznati ali i početnici. Najveći deo materijala dobijamo pro bono. Do sada je izašlo 23 broja magazina, u tiražu od 6000 kopija po broju. Našu distributivnu mrežu trenutno čini osam organizacija iz Beograda, Novog Sada i Zaječara: Centar za integraciju mladih – Svratište za decu (BG), KEC (BG), Društvo MNRO Zvezdara (BG), CK Palilula (BG), Udruženje „Živimo zajedno“ (BG), Prihvatilište za odrasla i stara lica (BG), ŠOSO „Milan Petrović“ (NS), Udruženje Duša (BG).

cropped-nd6_5490.jpg

Ova  prodajna mreža trenutno broji oko sto prodavaca koji prodaju približno 6 hiljada primeraka po broju. Ako uzmemo u obzir da jedan primerak prosečno pročita (prelista) 5 osoba, trenutno nas čita oko 30000 čitalaca po broju. Naš cilj je da dostignemo cifru od 100000 prodatih primeraka godišnje, odnosno 500000 čitanja. Trenutno smo na  40000 prodatih primeraka godišnje.

Krajem 2012. pokrenuli smo i   prva regionalna izdanja – u Skoplju (Lice v lice), Prištini (Ball’ per ball’)  i Sarajevu (Liceulice). Kao deo ove regionalne platforme (Liceulice-platforma aktivizma), pored regionalnih izdanja, pokrenuli smo i nekoliko novih programa: 1) regionalni forum socijalnih komunikacija „Iz dobrih razloga“, kroz koji smo realizovali prve radionice angažovanog grafičkog dizajna praćene izložbom na temu «beskućništva», 2) akcija „Moj komšija bez krova“ je pokrenuta sa jednim ciljem – direktna pomoć beskućnicima, 3) ulični festival aktivizma „Vreva“, itd.

Ponosni smo što možemo da kažemo da je magazin Liceulice za sve ove godine postao zapažen i uticajan član svetske zajednice uličnih novina (International Network of Street Papers).  Na dve dosadašnje godišnje konferencije  INSPa nominovani smo za ukupno 4 nagrade za tekstove, fotografije i dizajn.

Advertisements

2 thoughts on “Šta je LICEULICE?

  1. Pingback: „LiceUlice“: Časopis koji brine o socijalno ugroženima u finansijskim problemima | Partnerstva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s