Novi, 42. broj magazina LICEULICE: AKO HOĆEŠ SLOBODU, SAMO JE JEDAN NAČIN!

– zašto su nam važni slobodni mediji? – 

Od ove nedelje je na ulicama 42. broj našeg magazina – prvo izdanje u novoj 2018. godini!

U novom broju bavili smo se, pre svega, razmatranjem važne uloge  medija u  izgradnji  istinski demokratskog društva. Nezavisni i slobodni mediji su jedan  od osnovnih preduslova  za razvoj zajednice koja  počiva na solidarnosti i transparentosti, a pravo na informaciju (i na relevantnu interpretaciju te informacije) spada u elementarna prava svakog čoveka. Mediji su, dakle, polje koje nedvosmisleno spada u ono što zovemo javnim interesom – poput zdravstva ili  školstva.  I ovoj temi smo prišli u skladu s našom misijom,  a to podrazumeva da osvetlimo problem s više strana (bez preteranog opisivanja dobro poznatog postojećeg stanja) i ponudimo set informacija (znanja i mišljenja)  koje bi mogle voditi ka rešenju ili bar ublažavanju teškoća s kojima se kao društvo suočavamo.

Tako u novom broju magazina Liceulice možete čitati intervju sa Snježanom Milivojević, profesorkom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, u kome smo, podrobno, stavku po stavku, prolazili razne teme koje smatramo ključnim za fukncionisanje medijskog sistema. Takođe, napravili smo i anketu u kojoj su brojni medijski stručnjaci i stručnjakinje – poput Dinka Gruhonjića, Vesne Mališić, Milene Dragićević Šešić, Ane Martinoli   i mnogih drugih – govorili o temama kao što su javni servis, mediji kao javno dobro ili medijska pismenost. U novom broju možete pročitati i tekst Dejana Kožula u kome se bavi nasleđem nedeljnika Feral Tribune, kao i opsežan tekst Roberta Mekčesnija u kojem se autor bavi istorijom tzv. profesionalnog novinarstva.

Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike. Tako  možete pročitati još jednu priču naše stalne saradnice Dragane Nikoletić, ovoga puta o našem prodavcu Tomislavu Martiću koji svakodnevno vredno prodaje magazin u centru Beograda, a u rubrici Pismo meni mlađem ovaj put donosimo prevod teksta koji je  napisao Rodžer Voters, basista i autor mnogih pesama čuvenog benda Pink Flojd. Takođe, nastavili smo i saradnju sa izadavačkom kućom Geopoetika, pa u našem mini feljtonu i dalje prenosimo pisma iz knjige Muzej prepiske. Ovaj put pročitajte jednu vrlo zanimljivu prepisku između Alberta Ajnštajna i jedne učenice sedmog razreda osnovne škole.

Naravno, osim tekstova, temom broja smo se bavili i kroz vizuelne sadržaje – što se najbolje može videti na naslovnici i brojnim ilustracijama koje je za ovaj broj našeg magazina uradila grupa umetnika BRuka Notes.

Ne gubite iz vida da su projekti poput našeg uvek u krizi i neizvesnosti. Zato nas podržavajte: kupujte magazin od naših prodavaca, pretplatite se, donirajte,  zovite nas u goste, govorite i pišite o nama i tako doprinesite opstanku programa koji pomaže mnogima, ali i opstanaku magazina koji nas svojim sadržajem ohrabruje da ostvarimo  neko bolje društvo u kome bismo mogli živeti.

LUL 42_Bruka Notes

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s