Damir Poljak – prodavac sa pet života

Damir Poljak jedan je od naših najveštijih i najupornijih prodavaca koga svakoga dana možete sresti kako, oko Studentskog trga, prodaje magazin. Za svoje četrdeset i dve godine Damir je proživeo bar pet prosečnih ljudskih života. U nastavku možete pročitati deo njegove priče, koju je, za 39. broj magazina, pripremila naša stalna saradnica Dragana Nikoletić.

Zaštićen u detinjstvu, vrhunski sportista, povremeni gastarbajter, potencijalni pravnik i capo di macchine brodskih strojeva, student Više poslovne škole, rentijer, beskućnik, heroinski zavisnik, zatvorenik, uspešni povratnik u društvo, a trenutno i jedan od najefikasnijih prodavaca našeg magazina, sve je to Damir bio ili još uvek jeste. Uz to je išlo i breme psihijatrijske dijagnoze, pod pretnjom oduzimanja poslovne sposobnosti, baš u trenutku kad je njegova želja da napreduje bila najjača.

Otac i majka su mu umrli pre no što je ostvario njihove snove i nade. Izgorela mu je kuća u najšumovitijem delu Žarkova, od čijeg je iznajmljivanja ostvarivao više no pristojan prihod. Sećanje na boravak u Centralnom zatvoru budi ambivalentne emocije. Istovremeno nosi težinu tog preživljenog iskustva i uverenje da mu se ništa slično neće ponoviti.

Važnu ulogu u njegovom odrastanju imao je i njegov teča i „drugi otac“, policajac visokog ranga, koji ga je često vodio na zadatke. S njim je slušao „motorolu“, pravio mu društvo na dežurstvima, da bi posle radnog vremena s njim gledao filmove poput „Pejzaži u magli“. Međutim, umesto da ga učvrsti s prave strane zakona, sve doživljeno mu je raspirilo maštu u pogrešnom pravcu. I što je on više tonuo u na tu sugerisanim vrlinama suprotnu stranu, teča mu je sve više okretao leđa, dok nisu potpunog izgubili kontakt.

„Nikada nisam bio stvarno bolestan, niti imao napade, već sam samo povremeno histeričan“, navedeno je i bilo razlog što ga je majka davno odvela lekaru. Temeljni pregledi su doktore ipak doveli do pomenutog zdravstvenog zaključka. Ta činjenica, plus „šifra narkomanije“, obezbedila mu je i socijalnu pomoć. Koje bi se najradije odrekao, jer i ona ga koči u ličnom napretku.

Pazi šta želiš da ti se to ne dogodi, stara je mudrost. Tako je nedavno bio prinuđen da brani poslovnu sposobnost, mogućnost da odlučuje o svom životu i imovini. „Jednog dana je stigla ’plava koverta’ i u njoj poziv na sud“, prepričava. S jedne strane on i njegov psihijatar, a sa druge socijalni radnik, odlučan da mu na licu mesta oduzme i ličnu kartu. U sredini sudija, očigledno naklonjen Damiru, upravo zbog njegove rečitosti i borbene prirode. Zahvaljujući takvom sticaju okolnosti, Damir se odbranio.

21762236_1699183433448818_1822399748431502355_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s