Saopštenje Asocijacije NKSS

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije izdala je saopštenje 6. jula kao odgovor na seriju istupanja u javnosti ministra, kao i rezultate konkursa Ministarstva kulture i informisanja. U saopštenju su navedene i moguće negativne posledice koje bi u praksi mogla izazvati nedavno objavljena strategija razvoja kulture u kojoj nema mesta za sve.
Kao jedna od glavnih teza koja se provlačila u većini izjava ministra kulture i informisanja je da kulturu ne može finansirati samo država. Asocijacija navodi da to i nije bio slučaj, naročito u protekle dve decenije, a da je sa druge strane država dužna da delom finansira kulturnu scenu, jer upravo kulturni radnici i radnice učestvuju u doprinosu državnoj kasi uredno plaćajući poreze. Pored toga što se izdvajanja za kulturu smanjuju, nerazumljivo je zašto deo novca ovog resora odlazi na projekte iz drugih oblasti. U saopštenju stoji: „U 2017. godini organizacije koje se BAVE kulturom dobile su 296.000 evra (35,5 miliona dinara) manje nego 2016. Ukoliko je situacija tako teška kao što ministar navodi, zbog čega se onda Ministarstvo opredeljuje da podržava projekte u drugim oblastima, umesto da učini sve da se održi kulturna produkcija? Kako to da se za održavanje Dvorskog kompleksa, u godini u kojoj član Krunskog kabineta postaje ministar, odjednom izdvaja duplo više sredstava nego prošle godine? Ukupno 68 miliona dinara, a nema novca za seriju projekata koji su prethodnih godina činili okosnicu savremene umetničke scene Srbije, doprineli saradnji u regionu i procesu evropskih integracija.“
Prva žrtva ove neodgovorne kulturne politike jeste portal SEEcult koji je u novoj preraspodeli novčanih sredstava ostao bez podrške, čime je direktno ugrožen opstanak jednog od važnijih nezavisnih, neprofitnih medija. Da ovo nije samo izuzetak, već nagoveštaj novog promišljanja kulture u današnjem srpskom društvu, može se videti i u tekstu Nacrta strategije razvoja kulture, koji je „izazvao ozbiljne kritike stručne javnosti odsustvom istraživanja, paušalnim i neutemeljenim tvrdnjama, neusaglašenom metodologijom i sveukupnim diletantskim i nestručnim pristupom“.

NKSS-logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s