Razgovor o knjigama Lamije Begagić

U Poletu je 10. jula u okviru Kultur!Kokoškine godine žena održan razgovor sa spisateljicom Lamijom Begagić o njenom prvom romanu „U zoni“, kao i o knjizi „Furam feminizam“, koja se upravo pojavila u Srbiji u izdanju Kreativnog centra, a koju pored Lamije potpisuju i Marina Veličković i Ana Pejović.

Sama autorka svoj prvi roman „U zoni“ koji se pojavio prethodne godine u izdanju Fabrike knjiga vidi kao društveno angažovan. To i ne treba da čudi kada znamo da je glavna junakinja „margina margine“, kako je to  Begagić opisala u toku razgovora. Naime, ona pored toga što je  žena i lezbejka, ona je i sportiskinja, stonoteniserka. U svetu biznis sporta, stoni tenis se zapravo i ne uzima za ozbiljno. Rečima autorke, „stoni tenis se danas zamišlja kao usputna rekreacija u farmericama“.

Međutim, ovaj roman, iako prepun marginalnih identiteta, može se čitati kao utopija. Ženski likovi imaju svoje pune živote i nisu predstavljeni kao funkcije muških likova, kojih je u romanu jako malo. Ženska solidarnost je glavna nit romana koja se proteže od početka do kraja. Bajkoviti kraj ostavlja utisak da feministička borba za pravedniji svet i te kako ima smisla.

Druga knjiga o kojoj je bilo reči, „Furam feminizam“, prvo se pojavila u bosanskohercegovačkoj varijanti uz časopis Školegijum. U intervjuu koji je dala za portal Libela, koautorka knjige Marina Veličković o knjizi kaže: „Priručnik je, prije svega, didaktičko sredstvo. Cilj je bio djevojčicama približiti osnovne pojmove i ideje feminizma na način koji je zanimljiv i zabavan (zato je pisan žargonski i u formi dnevnika), i koji prepoznaje da je feminizam u njihovoj svakodnevnici prilično drugačiji nego feminizam u teoriji, te koji im nudi neka potencijalna rješenja i odgovore za izazove sa kojima se svakodnevno susreću, samo zato što su djevojčice.“

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pored navedenih knjiga, autorka je dve zbirke kratkih priča: „Godišnjica mature” (Sarajevo/Beograd, 2005.) i „Jednosmjerno” (Beograd, 2010.). Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće „Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje „Školegijum“. Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba

lamija

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s