Besplatne knjige na plažama u Kalima

Od 15. jula do 15. septembra na plažama u Kalima na ostrvu Ugljani kupačima će biti omogućen besplatan pristup alternativnim transportnim bibliotekama. Naime, svi koji u tom periodu budu posetioci ovih plaža moći će da pozajme knjige postavljene u ormarićima sa policama i uživaju u čitanju.

Letnje otvorene biblioteke na plažama u Kalima deo su projekta „Sve (knjige) ćeš na siki nuajti“ koji sprovodi Narodna knjižnica Kali. Projekat uključuje tri otvorene knjižnice sastavljene od drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja koje su postavljene na tri plaže. Knjižnice će biti otvorene svakog dana do 20 časova.

Zamisao projekta, pored toga da se ljudima omogući besplatno uživanje u literaturi, jeste i revitalizacija zaboravljenih knjiga. Naime, nakon što se određene knjige jedan period ne zadužuju, one se povlače iz biblioteka i završavaju u kontejnerima kao reciklažni papir. Ove godine je iz tih razloga u Narodnoj knjižnici Kali otpisano 320 naslova i upravo su oni izloženi u otvorenim knjižnicama. Kako navodi Marta Kolega, bibliotekarka knjižnice: “ Male knjižnice na plaži bit će ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu, ali naći će se i pokoji klasik za one kojima sunce ne smeta u oštrenju moždanih vijuga“.

Ovakve akcije nisu neuobičajena praksa kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i širom sveta. Poznata marsejska plaža La Romaniquette kao i plaža odmarališta Albena na Crnom moru u Bugarkoj takođe neguju praksu otvorenih letnjih biblioteka. Pomenuta bugarska „plažna“ biblioteka poseduje preko 6000 knjiga na 15 različitih jezika.

U Hrvatkoj je Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, pokrenula prošlog leta sličan projekat. Dva puta nedeljno u bibliokombiju dovozili su knjige na kupalište. Ubrzo nakon otvaranja letnje biblioteke otvoren je i letnji bioskop. U Sloveniji su zahvaljujući inicijativi umetnika Srečka Vilharja otvorene bibioteke na plažama u Kopru, Portorožu i Ankari.

biblioteka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s