Nova knjiga Nenada Veličkovića

Knjiga eseja „Laža i apanaža“ Nenada Veličkovića, objavljena u ediciji Reč izdavačke kuće Fabrika knjiga, predstavlja izbor već objavljenih i za ovu priliku dorađenih tekstova o – kako navodi autor u uvodu – „čitanju književnosti u školi i ulozi koju u tom procesu igraju nastavne katedre na fakultetima“.

Veličković kroz devet tekstova pokušava da razotkrije nacionalističku ideologiju koja se krije u sve tri nacionalne književnosti, srpskoj, bošnjačkoj i hrvatskoj. Kao glavna nit knjige proteže se pitanje naučnog metoda u tumačenju književnosti. Autor se umnogome oslanja na knjigu Alana Sokala i Žana Brikmona, „Pomodne besmislice“, čiji skraćeni prikaz daje u pogovoru. Naime, Sokal i Brikmon, a na njihovom tragu i Veličković, tvrde da je postmodernistički diskurs unutar akademske levice dobrim delom odgovoran za socijalnu i ekonomsku krizu u svetu, jer preteranom relativizacijom svega potkopava glavne argumente zahteva za promenama. Veličković pokušava da vrati na akademsku scenu omraženo „istinito“ čitanje književnih dela, koje prati upute pisca i glavno uporište argumenata nalazi u samom književnom tekstu. Iako ovaj stav može izgledati kao radikalan odgovor na relativizam, Veličković ne pretenduje na jedno „istinito“ tumačenje, već dopušta da ih bude onoliko koliko dati tekst može da istrpi.

Kroz nekoliko odgovora na nacionalistička i falsifikatorska čitanja kanonskih autora kao što su Ivo Andrić, Mak Dizdar, Zuka Džumhur, autor knjige upućuje na mehanizme manipulacije i indoktrinacije koje se sprovode u nacionalnim kurikulumima. Pored kritike, autor daje i primere pozitivne prakse kritičkog čitanja, predstavljajući nekoliko svojih predavanja održanih u Užicu, Vranju, Sarajevu. Opisuje i mukotrpan proces pisanja novih čitanki i još mukotrpniju borbu za njihovo priznavanje. Iako je konciprana kao skup tekstova, knjiga se može čitati kao svojevrsni teorijski manifest naučnog metoda u tumačenju književnosti.

Nenad Veličković (Sarajevo, 1962) je književnik i univerzitetski profesor, urednik magazina za pravednije obrazovanje Školegijum i jedan od pokretača književnog festivala Na pola puta u Užicu. U Fabrici knjiga objavio je zbirke ogleda „Viva Sexico!“ (2007) i „Dijagnoza – patriotizam“ (2010), studiju „Školokrečina“ (2012) o nastavi književnosti u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, kao i zbirku priča „Vitez švetskog stola“ (2013).

Velickovic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s