Kritika kulturne politike u Novom Sadu

Umetnička instalacija „Petlja“, u organizaciji Inicijative nezavisne kulturne scene Novog Sada (INKSNS), predstavlja oblik kritike aktuelne situacije na kulturnoj sceni Novog Sada, budućeg nosioca titule Evropske prestonice kulture 2021. godine. Rad se može pogledati u Galeriji SULUV do 10. jula.

Instalacija „Petlja“ ukazuje na potrebe aktera u kulturi, na lokalni aspekt Galerije SULUV i matičnog Udruženja likovnih umetnika Vojvodine u odnosu na gradsku kulturnu politiku, kao i na komunikaciju sa Gradskom upravom za kulturu u svetlu novih okolnosti, odnosno nominacije Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Novoosnovana Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada, zajedno sa Udruženjem likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), pozvali su predstavnike institucija na dijalog u kom su zahtevali sazivanje javne prezentacije rada konkursnih komisija za kulturu, kao i jasnije kriterijume za preraspodelu sredstava u sektoru kulture. Pred otvaranje izložbe, INKSNS objavila je da je njihov zahtev odbijen, što je protumačeno kao „nedostatak političke volje da zajednički radimo na ostvarenju osnovnog cilja Strategije kulturnog razvoja grada, a koji je transparentnost, participativnost i demokratičnost“.

Sama instalacija „Petlja“ referira na odnos savremene umetničke produkcije i gradske kulturne politike, ali i na odnose unutar same scene, odnosno transparentnost u pregovorima sa Gradom u uslovima koji su u potpunosti usmereni na promociju Novog Sada kao EPK 2021. Glavni element ove instalacije je prostorni crtež, koji korišćenjem optičke iluzije podstiče menjanje i veću angažovanost pogleda. Izložbu je realizovao Centar_kuda.org, kolektiv posvećen umetnosti, aktivizmu i politici.

PETLJA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s