Izložba mladih hrvatskih umetnika „Bridges“

Nakon Ljubljane i Rijeke, putujuća izložba mladih hrvatskih umetnika “Bridges” može se pogledati do 7. jula u Uličnoj galeriji u Beogradu. Ideja projekta je predstavljanje mladih hrvatskih savremenih umetnika i studenata likovnih i vizuelnih umetnosti, i njihovo umrežavanje sa umetničkom scenom u regionu. 

Izložba „Bridges“ predstvalja kustoski koncept mlade magistarke istorije umetnosti i filozofije Katarine Podobnik, a u produkciji umetnika Antonia Kiselića. Oni su okupili  sedamnaestoricu autora i autorki, od kojih trojica deluju kao umetnički kolektiv. Beogradsku postavku čine dela mladih samostalnih umetnika Dominika Vukovića i Mislava Lešića Čardaka, umetnica Sanje Stojković i Pekmezmed, kao i zajednički umetnički koncept kolektiva Artu Ditu. Pored afirmisanih umetnika, tu su i radovi studentkinja Tanje Blašković, Anite Kos, Josipe Krolo, Marge Božanić i Ive Katušin, i studenata Michela Mesarića, Dorijana Šikića, Zoe Miloša i Ede Hrženjaka. Za vizuelni identitet beogradskog izdanja postavke zaslužan je 3D modelar i animator Juraj Milardović.
Svoje prvo izdanje, projekat Bridges ostvario je u novembru 2016. godine u galerijskom prostoru kulturnog centra Kina Šiška, galeriji Dobra Vaga u Ljubljani, a drugo u januaru 2017. u galeriji Kortil u Rijeci. Između ostalog, ova putujuća izložba ima za cilj i stvaranje trajnih saradnji i prijateljstava koji će rezultirati novim zajedničkim umetničkim projektima.

Beogradska edicija „Bridges-a“ podržana je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Studentskog kulturnog centra Rijeka, te Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Organizatori su Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, i Ulična galerija iz Beograda.

izlozba HR umetnika3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s