„Leksikon Tânja Ostojić“ u Beogradu i Rijeci

Izložba „Leksikon Tânja Ostojićdo 31.07. može da se pogleda u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, nakon čega se seli u Rijeku. Reč je o dugogodišnjem regionalnom, participativnom istraživačko-umetničkom projektu umetnice Tanje Ostojić, koji uključuje saradnju sa ženama istog imena i prezimena.


Tanje Ostojić koje su uzele učešće u projektu su različitih nacionalnosti, pripadaju različitim generacijama, različitog su stepena obrazovanja, profesija, socijalnog statusa, ali se sve mogu sporazumeti na srpsko-hrvatskom jeziku. Putem personalizovanog sociološkog istraživanja i direktne društvene i kreativne razmene, umetnica Tanja Ostojić kreira mape koje dokumentuju ratne, posleratne i ekonomske migracije, te teme identiteta i roda, kao i pristupa edukaciji i uslovima zaposlenja i privređivanja ovih tridesetak imenjakinja.

Na izložbi je prikazan deo arhive istraživanja, radovi nastali u kreativnim radionicama, kao i foto i video dokumentacija susreta. Radovi u terakoti nastali su na Simpozijumu TERRA u Kikindi, a radovi u tehnici dokumentarnog veza na radionicama u Beogradu, Banjaluci i Zagrebu, u saradnji sa beogradskom umetnicom Vahidom Ramujkić. Dokumentarni vez je tehnika dokumentovanja društvene stvarnosti koja koristi prednosti tradicionalne tehnike veza, kao što je na primer sporost izrade, da bi otvorila prostor i platformu za dijalog, razmenu ideja i stavova. U okviru ovog projekta, umetnice Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić sa grupom imenjakina Tanje Ostojić realizovale su tapiseriju velikog formata. Kroz zajednički rad na tapiseriji postavilo se tako pitanje identiteta i pozicije žena u današnjim društvima, i promišljala se njihova pozicija u procesu rada.

11212_big
Nakon Beograda izložba će se preseliti u Atelje MMSU Rijeka (od 10.8. do 7.9.) gde se planira održavanje još jedne kreativne radionice.  U pripremi je i istoimena knjiga u izdanju LADA -Live Arts Development Agency London i MSU Beograd.
Tanja Ostojić (Užice, 1972) je performans i interdisciplinarna umetnica nastanjena u Berlinu. Najčšće deluje iz perspektive žene migrantkinje, dok političko pozicioniranje, humor i integracija gledalaca definišu njen pristup radu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s