Feminističke letnje igre u Kc Gradu

U Kulturnom centru Grad u Beogradu u nedelju 18. juna biće održane Feminističke letnje igre u organizaciji BeFem-a. Bogat i raznovrstan dvanaestočasovni događaj, sa nekoliko pratećih programa u drugim prostorima, posvećen je feminizmu i pokretu za prava žena u Srbiji, postjugoslovenskom prostoru i šire.

Letnje feminističke igre su prostor za povezivanje različitih feminističkih praksi, ali i različitih identiteta poput rase, klase i seksualnosti, uz svest o tome da su ženska iskustva različita i da ne postoji koncept globalne žene i globalne ženske politike.

Program je heterogen: od vodiča za erotske igračke i sjajan seks, preko razgovora o ženama u zatvorima, odnosu panka i ženskog pokreta, raznih radionica, do DJ nastupa i škola trbušnog plesa. U večernjim satima, aktivistkinja i književnica Jasmina Tešanović izvešće antiratni performans, baziran na prepevima poznatih svetskih ratnih pesama iz ženske perspektive, nakon čega je planiran i nastup vokalne grupe No limit iz Sarajeva.

U okviru pratećeg programa, u Femix corneru biće prikazana izložba zadruge „NEpraktične žeNE“u okviru koje žene širom Srbije izrađuju „kuvarice“ sa aktuelnim socio-političkim porukama, u duhovitoj i začudnoj kombinaciji starih zanata i drugačijeg, feminističkog i aktivističkog sadržaja.

Kako objašnjavaju organizatorke, BeFem nosi i jaku političku poruku: jedino transnacinalno povezane, možemo da se suprotstavimo nacionalističkim i patrijarhalnim politikama koje vladaju.

BeFem letnje feminističke igre organizuje BeFem feministički kulturni centar uz podršku fondacije Global Fund for Women, Rekonstrukcija Ženski fond, Ambasada SAD u Beogradu i WACC. Ulaz je slobodan, a detaljan program i satnicu možete pronaći ovde.

befem.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s