Dva nova murala Udruženja KURS

Početkom juna, u Studentskom gradu u Beogradu otvoren je novi mural pod nazivom „Solidarnost – Internacionalnim brigadama“, koji su zajednički izradili udruženje KURS i udruženje Španski borci 1936-1939. KURS je nedavno oslikao i mural „Tvornice radnicima“ u fabrici ITAS-Prvomajska u hrvatskom gradu Ivancu.

Na svojoj fejsbuk stranici KURS navodi da „Španski rat koji je po mnogo čemo osoben, izrazito karakterišu dve činjenice: prva, Španski rat bio je prolog, uvod u Drugi svetski rat, jer su se u Španiji tada, po prvi put, direktno sukobili međunarodni (i nacionalni španski) fašizam i snage koje će u otporu planetarnom projektu fašističke dominacije, uz svu ideološku i drugu (međusobnu) raznolikost, i delom, zbog nje same, poneti ime snaga antifašizma i/li demokratije; i druga, u odbrani Španske republike učestvovalo je 35-40.000 interbrigadista-dobrovoljaca slobode iz više od pedeset zemalja iz svih delova sveta. U tom, istorijski jedinstvenom, pokretu međunarodne solidarnosti našlo se preko 1750 dobrovoljaca iz tadašnje Jugoslavije.“ Kako je polovina jugoslovenskih dobrovoljaca u rat otišlo u statusu studenata, mural je oslikan na simbolički prigodnom mestu – na zidu studentske menze u okviru kompleksa Studentski grad.

kurs

Na muralu su predstavljene isprepletane ruke koje se čvrsto drže, praveći lanac odbrane od fašizma u Španskom građanskom ratu. Između njih umetnute su reči pesme koju je španski pesnik Rafael Alberti posvetio međunarodnim brigadama: „Iz ove, iz one zemlje, iz male, koja jedva da se vidi na izbledeloj mapi, nošeni istim korenjem jednog istog sna, jednostavno anonimni i govoreći vi ste došli“.

KURS je na poziv kustoskog kolektiva BLOK iz Zagreba nedavno učestovao i na Urban festivalu 13, i tom prilikom je oslikan mural Tvornice radnicima u fabrici ITAS-Prvomajska u malom hrvatskom gradiću Ivancu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s