“Spomenici na nišanu” u CZKD

Izložba Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“ se sastoji od fotografija, video zapisa, svedočenja i dokumenata koji govore o ogromnim razmerama uništene kulturne baštine tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. U Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu može se pogledati do 12. juna.

Spomenici na nisanu1.jpg

Organizatori izložbe su SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Fond za humanitarno pravo, u saradnji sa Documenta – Centrom za suočavanje s prošlošću, Historijskim muzejem BiH i Europa Nostra. Postavka se oslanja na istoimeno istraživanje, koje prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i verskim nasleđem, počinjeni tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruisani i procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Prema oceni eksperata za očuvanje kulturne baštine, uništavanje istorijskih, verskih i kulturnih građevina i lokaliteta tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji predstavlja najveće razaranje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Uništavanje je bilo namerno i u službi progona određene etničke zajednice sa prostora koji se želeo osvojiti. Izložba nastoji da doprinese javnoj debati o obimu i posledicama uništavanja kulturnog nasleđa naroda bivše Jugoslavije. Ona, takođe, nastoji da proširi vidike i doprinese sveobuhvatnijoj diskusiji o značaju kulturnog, verskog i istorijskog blaga na našim prostorima.

“Rat je prouzrokovao ‘etnizaciju’ kulturne baštine, koja je, u stvari, ranije pripadala svima. Možda su ljudi koji su uništili Stari most pomislili da uništavaju muslimansku kulturnu baštinu. A zapravo, Stari most je bio podjednako srpski, hrvatski i muslimanski”, napisao je Colin Kaiser, jedan od saradnika u kreiranju ove izložbe.

U realizaciji izložbe učestvovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije, te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser. Kustoskinja izložbe je Branka Benčić iz Hrvatske.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s