“Hate Free Cities” u Herceg Novom

Projekat Hate Free Cities ima za cilj suzbijanje govora mržnje i promovisanje nenasilne komunikacije među mladima. Nosilac projekta u Crnoj Gori je Omladinski kulturni centar iz Herceg Novog, koji je organizovao niz radionica, forum predstavu i oslikavanje murala na školi “Orjenski bataljon” u Bijeloj.

Hate Free Cities.jpg

Ovaj projekat je finansiran od strane Advocate Europe fondacije, a pored Crne Gore  implementira se u Poljskoj, Češkoj i Gruziji. Proteklih osam meseci, kroz deset dvočasovnih radionica, učenici su učili kako se izboriti sa govorom mržnje, kako ga prepoznati, o pretnjama na internetu, ljudskim pravima itd.

Učenici škole “Orjenski bataljon” u Bijeloj osmislili su forum predstavu sa temom govora mržnje među vršnjacima. Nakon šest meseci i 15 radionica, izvedene su dve predstave za učenike III, IV, V i VI i VII razreda. Učenici koji su glumili u predstavi su istovremeno bili i scenaristi, režiseri i scenografi. Uz aktivno učešće publike, učesnici su nastojali da ponude rešenja za probleme prikazane u predstavi, i demonstriraju moguće reakcije na nepravdu i govor mržnje. Kroz radioničarski rad, oblikovane su i prikazane situacije u kojima dominiraju problemi koji se tiču mladih u Crnoj Gori, i zajednice u kojoj žive. Pošto je predstava rađena u formi forum teatra, iste situacije su ponovljene nakon same predstave, ali ovoga puta u interaktivnoj komunikaciji sa publikom.

Hate Free Cities3

U sklopu projekta organizovano je i video takmičenje “Govor mržnje u mom okruženju”, a u saradnji Omladinskog kulturnog centra iz Herceg Novog i NVO Urban Nova oslikan je mural “Hate free school”, nastao kao ishod radionica i forum teatra u istoj školi.

Na završnom sastanku u Herceg Novom sreli su se partneri iz sve četiri zemlje, da razmene utiske i iskustva. Sada predstoji rad na brošuri, u kojoj će biti predstavljene metode rada kao i čitavi projekat.

Hate Free Cities4.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s