POHVALA Vesni Milosavljević i Aleksandru Deniću

U Kulturnom centru Magacin u Beogradu nedavno je održana dodela nagrade Pohvala za 2017. godinu praćena aukcijom, u organizaciji “Akumulatora”. Dobitnici nagrade za doprinos savremenoj vizuelnoj umetnosti u Srbiji su Vesna Milosavljević, novinarka i urednica portala SeeCult, i slikar Aleksandar Denić.

pohvala3.jpg

Sredstva u iznosu od 201.684 dinara prikupljena su putem izuzetno uspešne „Aukcije od nule”, za koju je 78 umetnika različitih generacija i izraza doniralo preko 80 radova, tako da je novčani deo nagrade bio po 100.842 dinara za svakog pohvaljenog. Proces predlaganja kandidata bio je javan i anoniman, i putem online formulara na sajtu akumulator.link prikupljeno je 58 predloga.

Nagradu Vesni Milosavljević je dodelio petočlani žiri stručnjaka iz oblasti vizuelne umetnosti, u sastavu Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, Darka Radosavljević Vasiljević direktorka Remonta i jedna od inicijatora same nagrade, Dragan Protić (Škart), jedan od dobitnika prethodne Pohvale, Iva Čukić, arhitekta i jedna od osnivača Ulične galerije, i novinar RTS-a Marko Rajković (Kulturni dnevnik).

pohvala1

Nagrada učesnika „Aukcije od nule“, odnosno umetnika koji su donirali svoje radove, i učesnika Aukcije koji su kupili neki od izloženih radova (čija je početna cena bila 0 dinara), otišla je u ruke Aleksandra Denića.

Osim prikupljanja sredstava za fond nagrade Pohvala, cilj „Aukcije od nule”, koju su vodili Iva Čukić i Dušan Čavić, bio je i da se umetnost učini dostupnijom građanima, i ispita novčana vrednost koju su ljudi spremni da izdvoje za neko delo u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji.

“Akumulator” okuplja aktere savremene vizuelne umetničke prakse različitih profila, a pokrenut je kao podrška zajedničkiim inicijativama koje za cilj imaju unapređenje i bolju vidljivost umetničke scene u Srbiji. Nagrada Pohvala dodeljena je prvi put 2015. godine Saši Rakeziću (Aleksandar Zograf), Draganu Protiću (Škart) i Nikoli Džafu.

pohvala2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s