Vodič kroz 12. BINU: Dvorišta ideja

U toku je 12. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, koja se ove godine održava pod nazivom „Dvorišta ideja“. LICEULICE u novom AktivArt newsletteru nudi mali vodič kroz programe posvećene temama poput javnog prostora, ideja za revitalizaciju prigradskih opština, kao i žena u arhitekturi.

BINA.png

„Značaj ove manifestacije vidim između ostalog i u tome što to nije samo izložba arhitektonskih dela u užem stručnom i profesionalnom smislu, već ona možda i više podstiče dijalog i razmišljanja o arhitekturi i gradu, ne samo u krilu struke, već i u krugu šire publike i građana, sve do onih najmlađih. Svest o gradu i svemu onome što ga čini, neobično je važna za život grada i njegov razvoj, kao i  harmonične društvene odnose koji u njemu treba da vladaju. BINA promoviše dijalog u tom smislu, zalažući se za kvalitetnu i društveno odgovornu arhitekturu“, rekao je u govoru povodom otvaranja arhitekta Mustafa Musić.

U okviru platforme nazvane „Budućnost arhitekture“ 12. maja biće održana Međunarodna konferencijaPredgrađa Beograda – Zamisli budućnost“, a za naredni dan najavljen je i obilazak rubnih opština Beograda, kako bi se istakle njihove specifičnosti, potencijali, ali i  problemi  koji postoje.

BINA3.jpg

Još jedan od programa na koje skrećemo pažnju je „Gradovi deljenja“. U okviru ovog programa, 16, 17. i 18. maja biće održana serija radionica u različitim otvorenim prostorima u Beogradu (Dvorište “Srbijateksa”, Sremska, Parking i unutrašnje dvorište u Zemunu), u kojima će biti mapirane i dokumentovane priče, potrebe i interesi vezani za taj prostor. Nekoliko dana kasnije, 20. maja, biće održana i međunarodna konferencija „Dvorišta ideja Beograd: Učimo da delimo“. Preko javnog poziva krajem 2016. godine, BINA je odabrala stručni tim Čuvari parka koji će razviti svoj projekat saradnje sa zajednicom, kako bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor na platou kod Mileševske 42. Projekat počinje u maju 2017. godine, tokom Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, i trajaće narednih šest meseci.

Među brojnim šetanjama koje nudi BINA izdvajamo šetnju pod nazivom “Žene u arhitekturi između 1900. i 1960“, koja se održava 21. maja. Manifestacija je specifična i po velikom broju atraktivnih programa za sve uzraste dece i mladih, od predškolskog do tinejdžerskog. U ovoj grupi ističemo radionicu-predavanje za srednjoškolce „Sekundarna arhitektura“, koje se održava 4. i 5. maja, a vodi ga umetnik Branislav Nikolić, koji se posvetio sakupljanju odbačenih elemenata arhitekture, enterijera stanova, nameštaja i drvne građe, i njihovoj ponovnoj upotrebi u kreiranju umetničkih proizvoda. Budući da sintagma označava ekonomiju sakupljanja i recikliranja materijala specifičnu za izgradnju „kartonskih kuća“ u romskim naseljima, akcenat radionice biće da se mladima objasni kako se ljudi sa margina društva snalaze u surovim gradskim uslovima.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture traje do 25.maja, a organizatori su Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

BINA2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s