Priručnik o feminizmu za tinejdžere

Priručnik Furam feminizam Lamije Begagić i Marine Veličković nastao je iz želje da se tinejdžerkama i tinejdžerima, ali i nastavnicima i roditeljima, približe teme o kojima škola ćuti. Temu feminizma autorke obrađuju kroz dve forme: proznu (blog) i teorijsku, a izdavač je Omnibus iz Sarajeva.

furam feminizam

Nedavno je izašao novi broj časopisa za pravednije obrazovanje Školegijum (za sada samo u Bosni i Hercegovini), uz koji možete dobiti i priručnik Furam feminizam. Autorke su književnica, urednica i aktivistkinja Lamija Begagić, i Marina Veličković, koja stoji iza popularne stranice Krajnje neuračunljive. U ovom broju AktivArt newslettera donosimo vam izvode iz prikaza knjige Furam feminizam, koji je napisala Jasna Dimitrijević, a objavljen je u 35. broju magazina Liceulice.

„Likica je radoznala trinaestogodišnjakinja, koja na blogu, pišući o situacijama iz svoje svakodnevice, propituje rodne uloge. Zašto se u školi uči gotovo isključivo o dostignućima muškaraca, a žene se u istoriji pominju toliko retko ‘kao da su se muškarci sami reproducirali’? Zašto se ženama uvek natovare kućni poslovi, pod izgovorom da one to umeju bolje, kada bi svako bio dobar u kuvanju i čišćenju kada bi to radio svaki dan?

Poneke stereotipne situacije nam Likica sama demistifikuje (mama poslednja završava spremanje za goste zato što je čitav dan pripremala večeru i sređivala stan), ali nekad joj u pomoć stižu starija sestra i tetka. Na kraju knjige nalazi se i pojmovnik, izveden iz feminističke teorije i prilagođen ovom priručniku, gde su osnovni termini objašnjeni primerima iz teksta.

Furam feminizam tu je da pruži podršku devojčicama da progovore o temama o kojima ih društvo uči da ćute; da ih ohrabri da reaguju na nepravdu; da ih motiviše da i same budu podrška onima koje su u težoj poziciji. Međutim, u podnaslovu piše da je ovo priručnik za djevojčice, a što ne, i za dječake, što je možda i važnije polje delovanja. Kada muški likovi u knjizi pogledaju na društvene kodekse iz perspektive žena, najčešći komentar je – nisam nikad o tome tako razmišljao. Preko nam je potrebno da i sa dečacima razgovaramo o feminizmu, jer mnogo ih je koji nikada nisu o tome tako razmišljali, a mnogi verovatno i neće. Ali jednom kad uvide da postoji neravnopravnost, neće više moći da se prave da je nema, a tako se pojačava i udeo njihove odgovornosti za reprodukovanje naučenih obrazaca“.

furam feminizam3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s