Peti rođendan Ulične galerije

 U petak, 21. aprila od 20 časova, Ulična galerija u Beogradu slavi svoj peti rođendan. Celovečernji program će otvoriti izložba ilustracija „Third Eye Crying” umetnika Vanje Vikala Lyncha, nakon čega slede  performans Ineks Cirkus Teatra, koncert grupe Bullet for a Badman i nastup Ljubana scratch majstora.

 ulicna galerija2.jpg

Izložba “Third Eye Crying” je serija digitalnih ilustracija rađenih tehnikom sito štampe. Ilustracije uvijene u mračni humor bave se kritikom društva, a svojom formom ostvaruju direktnu komukaciju sa posmatračem. Reč je o reakciji na apsurdno ponašanje čoveka koji, jureći za profitom, gazi sve pred sobom, bilo da su to drugi ljudi, reke, šume. Izložba je već održana u šest gradova u regionu, dok se grafike iz te serije prodaju u galerijama u Barseloni, Zagrebu i Beogradu.

U 20:15h počinje nastup iznenađenja Ineks Cirkus Teatra, a nakon toga sledi koncert instrumentalnog sastava Metak za Zlikovca koji posle personalnih promena nastavlja svoj rad pod novim imenom – Bullet for a Badman. Od deset časova do ponoći, Ineks Cirkus Teatar i Ljuban scratch majstori izvešće performans za kraj ove proslave.

Od svog nastanka u aprilu 2012. godine, u Uličnoj galeriji je prikazano ukupno 83 izložbe, i preko 40 pratećih programa. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali i to da se široj publici približe neke važne teme, zajedno sa umetnicama i umetnicima koji su ih predlagali. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzimale priče o raseljavanju Roma, o radnicima u propalim fabrikama, životu beskućnika i azilanata, frustracijama savremenog čoveka, ali i kritički osvrti na savremeno društvo i različite oblike političke i ekonomske moći. Ono što je posebno značajno jeste i da je ova galerija inspirisala nastanak nekoliko novih sličnih mesta u Valjevu, Šapcu, Novom Sadu, Smederevu i Vranju. Kako kažu pokretači ovog nesvakidašnjeg galerijskog prostora, „Uspeh Ulične galerije nije u preko 80 realizovanih izložbi i na desetine drugih događaja, već sve ono što je iz tih susreta proizašlo. Njena najveća vrednost jeste jasna opredeljenost da provocira dijalog, ponudi prostor za razmenu i stvara drugačije društvene odnose.“

ulicna galerija3.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s