Izložba „Povratak na Mjesec“ u Rijeci

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u toku je izložba “Povratak na Mjesec”, rađena u saradnji sa Muzejom Jugoslavije iz Beograda. Tokom izložbe biće organizovane radionice i predavanja, čiji je cilj preispitati sličnosti i razlike u doživljaju budućnosti danas i pre 40 godina.

Povratak na Mjesec

Posetioci će moći da vide predmete iz zbirke Muzeja Jugoslavije iz Beograda (među kojima su fragmenti mesečevog tla i zastava SFRJ koju je posada Apola 17 nosila na Mesec i vratila na Zemlju), muzeja Peek & Poke, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Tehničkog muzeja Slovenije, koji obrađuju temu zamišljanja i promišljanja budućnosti, te osvajanja svemira u širem kontekstu.

Početkom sedamdesetih godina 20. veka, nakon revolucionarnog leta na Mesec, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bila je predstavljena putujuća izložba na kojoj su, između ostalog, bili izloženi i delovi svemirskog modula Apolo. Četrdeset godina kasnije organizovana je nova postavka, a tokom nje biće upriličene i radionice za decu i odrasle, kao i tematska predavanja brojnih stručnjaka..

Autori muzeološkog koncepta su Ana Panić, Ivan Manojlović, Katarina Živanović, Momo Cvijović, Svetozar Nilović, Tea Perinčić i Ivana Šarić Žic. Dizajnerka postavke je Vera Ružić. Prvo gostovanje izložba “Povratak na Mjesec” je imala prošle godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Izložba u Rijeci će trajati do 30. septembra 2017.

Povratak na Mjesec2.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s