Deseti rođendan Crne kuće

U Novom Sadu je nedavno obeleženo deset godina rada nezavisnog omladinskog kulturnog centra Crna kuća, poznatog i kao CK13. Ova institucija svojim bogatim kulturnim i aktivističkim programima postala je nezaobilazno mesto Novog Sada, a pruža i dobar model za udruživanje nezavisnog sektora u kulturi.

 ck13-1.jpg

Omladinski centar CK13 je pokrenut 2007. godine iz potrebe za autonomnim prostorom u okviru kojeg bi se slobodno razvijale različite društvene, kulturne, umetničke i edukativne inicijative, kao i drugi oblici kritike institucionalnih (nacionalnih i neoliberalnih) politika. Zamišljen prvobitno kao platforma za istraživanje, razvoj i promociju alternativa hijerarhijskom modelu organizovanja i delovanja, Centar je pokrenulo nekoliko novosadskih organizacija i inicijativa: kuda.org, Alternativna Kulturna Organizacija – AKO, Kružok, AFANS, LugoNS i Novosadska lezbejska organizacija – NLO, od kojih većina danas ne postoji. Ipak, zahvaljujući otvorenoj strukturi, kao i razvoju saradnje i zajedničkog delovanja kroz povezivanje sa organizacijama i pojedincima koji se bave drugim važnim društvenim pitanjima, brigu o Centru preuzele su nove generacije aktivista i aktivistkinja.

Danas je Omladinski centar CK13 društveno-kulturni centar posvećen prvenstveno mladim generacijama, razvoju njihovog društvenog angažmana i kreativnog potencijala.

CK13 podrazumeva visok stepen samoorganizacije, pružajući istovremeno prostor za rad i stvaralaštvo svima koji nemaju obezbeđenu infrastrukturu ili ne žele da se priklone postojećim institucionalnim strukturama.

Pored brojnih muzičkog, filmskog i debatnog programa, među sadržajima CK13 je i Infoteka, otvoren prostor za čitanje, pozajmljivanje knjiga, učenje, diskusije, razmenu; alternativna biblioteka sa velikim brojem knjiga koje se bave temama poput antifašizma, feminizma, anarhizma, umetnosti, obrazovanja, LGBT pokreta, nacionalizma, religije, medija, filozofije, zaštite životne sredine, društvenih pokreta, radničke borbe, sociologije, književnosti i još mnogo toga. Knjige se mogu čitati u Infoteci, ali i iznajmiti i čitati kod kuće. Tu je i Besplatna radnja, koja se zasniva na razmeni i deljenju stare odeće, obuće, alata, igračaka, itd. CK13 pokrenuo je i program Otvorene kuhinje, u kom se pripremi obroka pristupa aktivistički, takođe kroz princip deljenja i solidarnosti.

Jedan od pokretača, Petar Atanacković, ovako se seća početaka Crne kuće: “Pamtim sjajnu energiju i entuzijazam koji su nas vozili i motivaciju da se uradi nešto novo i drugačije u jednoj takvoj močvarnoj sredini kakva je Novi Sad bio (i ostao). Do tada smo i mi spadali u one koji su želeli da izvedu nekakvu promenu na bolje, radi sebe i društva oko sebe, ali koji nikada nisu imali priliku za to. Nama se, međutim, ta prilika pružila!”

ck13-3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s