„Letnja škola kao škola 2017“ u Prištini

Centar za savremenu umetnost “Stacion” iz Prištine objavio je konkurs za Letnju školu kao školu 2017. Veliki broj umetnika i teoretičara iz celog sveta će kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih časova, vođenih tura, izložbi i performansa, pružiti polaznicima jedinstveni model alternativnog obrazovanja.

 Pristina1

“Letnja škola kao škola” je internacionalna umetnička i obrazovna platforma sa sedištem u Prištini (Kosovo), i partnerima u Ljubljani, Njujorku, Beogradu, Beču, Oslu, Skoplju i Sarajevu. Platforma je formirana sa ciljem da razvije interdisciplinarni kurikulum i uključi praktičare i teoretičare umetnosti i kulture iz regiona i šire, u podeli znanja i ekspertize sa internacionalnim polaznicima i publikom. Inicijalno inspirisana slučajem Kosova, gde je umetnički obrazovni sistem uspostavljen tek sredinom 70-tih, “Letnja škola kao škola” je koncipirana tako da objedini kritička znanja i podeli ih sa polaznicima kroz proces umetničke edukacije.

Program za 2017. godinu sastoji se od devet kurseva: “U muzeju istorije” (Boris Buden),  “Performativnost i njena institucionalna etika” (Keti Chukhrov), “Kuratorstvo i globalni feminizmi” (Jovana Stokić), “Izlaganje: (Pre)sretanje temporalnosti” (Rike Frank), “Retrovizor” (Felix Gmelin), “Slikarstvo (pre)ramljeno” (Adrian Deva), “Publikacija kao medij” (Triple Canopy), “Ičšezavajuće institucije: Izložbe arhitekture i politike temporalnosti” (Marina Otero), “Memorija i tipografija” (Toledo i Dertschei). Uz pomenute autore kurseva, nastavne aktivnosti vodiće i Igor Štiks, Branimir Stojanović, Nebojša Milikić, Patricia Falguieres, Boris Grozs, Vjollca Krasniqi, Christian Rattemeyer, Miran Mohar, Edi Muka, Renaud Proch, Besa Shahini, i drugi.

“Letnja škola kao škola” se organizuje u saradnji sa Allianz Cultural Foundation i podržana je od Trust for Mutual Understanding, kao i drugih partnera i donatora.

Rok za prijavljivanje je 30. april 2017.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s