EUROPOLY: Istraživanje balkanskih migracija

Prva u seriji konferencija “EUROPOLY: Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope” biće održana 6-7. aprila u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Konferenciju prati umetnička instalacija Dejana Kaluđerovića, a među učesnicima tribina su Boris Buden i Želimir Žilnik.

Europoly

Konferencija će biti svečano otvorena u četvrtak 6. aprila od 17h, otkrivanjem umetničke instalacije Europoly srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaluđerovića iz 2004, koja predstavlja parafrazu društvene igre Monopoly. Rad preispituje položaj imigranata u EU, samu ideju Evropske Unije, te jaz između ideala i prakse. Fotografije imigranata koji rade u zemljama Evropske Unije, uz podatak o njihovim profesijama, postale su polja u igri Europoly. Igra sugeriše da je sreća značajan faktor koji determiniše uspeh ili propast “igrača” koji žele da postanu deo EU, kao i da je u potrošačkom društvu Evropske unije “sve na prodaju”, uključujući i identitete ljudi. Prvu partiju će simbolično odigrati učesnici konferencije: poznati filozof Boris Buden, koji trenutno predaje teoriju kulture na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru, Vladimir Ivanović, istoričar koji predaje na Univerzitetu Humboldt, a čija su istraživanja posvećena radničkim i izbegličkim migracijama s prostora bivše Jugoslavije, hrvatsko-nemačka spisateljica Alida Bremer, i Želimir Žilnik, legendarni filmski reditelj koji se u svom obimnom opusu bavio iskustvima imigranata, izbeglica i povratnika. Instalacija Europoly biće postavljena do 13. aprila, a prijave za učešće u igri vrše se putem e-mail adrese: office@krokodil.rs.

Nakon svečanog otvaranja, u 18 časova počinje prvi debatni krug pod naslovom JUGODOJČ, u kom učestvuju Boris Buden i Vladimir Ivanović, a moderator je Ivan Velisavljević. U drugom debatnom krugu PARALELNE PRIČE učestvuju Alida Bremer i Želimir Žilnik, a moderatorka je Ljubica Gojgić. Od 20 časova biće prikazani filmovi Želimira Žilnika “Kenedi se vraća kući” i “Kenedi lost and found”. Drugi dan konferencije biće otvoren u 17 časova, obilaskom izložbe “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”, uz autorsko vođenje učesnika konferencije. Od 18 časova, moderator Filip Balunović će s Borisom Budenom i Alidom Bremer razgovarati na temu KRITIČKE ZAJEDNICE U EGZILU. Nakon toga će Želimir Žilnik i Vladimir Ivanović govoriti na temu BUDUĆNOST MIGRACIJA, a moderatorka je Ana Otašević. Beogradsku konferenciju zatvoriće projekcije filmova Želimira Žilnika “Nezaposleni ljudi”, “Inventur” i “Tvrđava Evropa”.

EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Počev od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz 60-tih i 70-toh godina dvadesetog veka, preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz 90-tih, konstantnog odliva obrazovanih mladih ljudi, te izbegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama – misija serije regionalnih konferencija EUROPOLY jeste da istraži i mapira društveni, kulturni i umetnički uticaj koji je ovaj proces izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Nakon Beograda, tokom godine održaće se i konferencije u Zagrebu (maj), Sarajevu (septembar) i Beču (decembar).

Projekat se realizuje u saradnji s izložbom Muzeja Jugoslavije “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”. Organizatori su Udruženje Krokodil (SRB), Blockfrei (AU), Udruga Bijeli val (HR) i Udruženje Crvena (BIH). Projekat su omogućili: Allianz Kulturstiftung, Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

europoly1.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s