Deklaracija o zajedničkom jeziku

Deklaracija o zajedničkom jeziku, koju je iniciralo Udruženje Krokodil u saradnji sa najznačajnijim stručnjacima iz regiona, zabeležila je ono što je svima jasno ali i dalje izaziva otpor kod nacionalista na svim stranama: u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji govori se istim jezikom.

Deklaracija2

Kako objašnjavaju autori Deklaracije, reč je o zajedničkom standardnom jeziku policentričnog tipa – odnosno o jeziku kojim govori više naroda u više država, u nekoliko prepoznatljivih varijanti. “Korištenje četiri naziva za standardne varijante – bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski – ne znači da su to i četiri različita jezika”, piše u Deklaraciji. Sličan je slučaj sa nemačkim (sa nemačkom, švajcarskom i austrijskom varijantom), engleskim (sa američkom, britanskom, kanadskom, australijskom varijantom), arapskim, francuskim, španskim, portugalskim i mnogim drugim svetskim jezicima.

Deklaracija

Pored toga što nudi naučno potkrepljenu definiciju zajedničkog jezika, koja nije isključiva prema mogućnostima daljeg razvoja i normiranja na svakoj strani, Deklaracija ima za cilj i da utiče na ukidanje pojedinih negativnih i nepotrebnih praksi: “Inzistiranje na malom broju postojećih razlika te nasilnom razdvajanju četiri standardne varijante dovodi do niza negativnih društvenih, kulturnih i političkih pojava, poput korištenja jezika kao argumenta za segregaciju djece u nekim višenacionalnim sredinama, nepotrebnih ‘prevođenja’ u administrativnoj upotrebi ili medijima, kao i cenzure (te nužno auto-cenzure), u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterij etno-nacionalne pripadnosti i sredstvo dokazivanja političke lojalnosti”. Potpisnici takođe pozivaju na “ukidanje svih oblika jezične segregacije i jezične diskriminacije u obrazovnim i javnim ustanovama”, kao i na “jezičnu slobodu u književnosti, umjetnosti i medijima”.

Čitav tekst Deklaracije pročitajte na sajtu projekta Jezici i nacionalizmi, koji su pokrenule četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, u saradnji sa radnom grupom koju čine najuticajniji eksperti na ovom polju: prof. dr Snježana Kordić iz Hrvatske, prof. dr Hanka Vajzović iz BiH, prof. dr Ranko Bugarski iz Srbije i Božena Jelušić iz Crne Gore. Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i ForumZFD, a u toku 2016. godine održane su konferencije u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Deklaraciju je za samo nekoliko dana potpisalo preko 7.000 građana. Pogledajte  dosadašnju listu potpisnika, a svoj potpis možete dodati ovde.

Deklaracija3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s