„Črna mati zemla“

U Zagrebačkom kazalištu mladih nedavno je odigrana premijera predstave „Črna mati zemla“, u režiji Dore Ruždjak Podolski, a po nagrađivanom romanu Kristiana Novaka. Predstava je smeštena u Međumurje prelomne 1991. godine, a bavi se različitim društvenim patologijama viđenim iz dečije perspektive.

ZKM-web-galerija_Crna-Mati-Zemla_-11

“Črna mati zemla” je roman o uspešnom mladom piscu koji pokušava da otkloni stvaralačku i ljubavnu blokadu suočavajući se sa potisnutim događajima iz sopstvenog traumatičnog detinjstva. To je priča o smrti njegovog oca, osam nerazjašnjenih samoubistava koja su se desila u neimenovanom međimurskom selu u kome je odrastao, velikim mitovima i lokalnim legendama, kao i o prelomnoj 1991. godini.

Kroz intimističku priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada Jugoslavije, ova trosatna predstava se dotiče pitanja političkih promena i njihovog uticaja na svakodnevni život, porodičnog nasilja i drugog nekažnjenog nasilja koji sprovode moćnici, kao i neadekvatnog obrazovnog sistema. “Međimurje, mitologija, kajkavski, devedesete, pogrebi, sve je to ipak samo pozadina koja kontrapunktira prvi plan”, kaže autor Kristian Novak, i dodaje da će se kolektiv uvek grubo okrenuti protiv nekoga ko se osetio krivim, a nikada protiv nekoga ko negira krivicu.

Uloge u predstavi tumače Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić i drugi. Adaptaciju i dramatizaciju potpisuje Tomislav Zajec.

Prva sledeća izvođenja su 6. i 29. aprila.

ZKM-web-galerija_Crna-Mati-Zemla_-3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s