Projekcija filma „Stanari roze kuće“

U utorak 21. marta, u EU info centru će biti održana beogradska premijera  dokumentarnog filma „Stanari roze kuće“. Film prati živote šest osoba sa intelektualnim poteškoćama, koje se, posle dugogodišnjeg boravka u ustanovi u Velikom Popovcu, sele u Veliko Gradište i tamo započinju samostalan život.

Protagonisti filma su veći deo života proveli u ustanovi socijalne zaštite „Gvozden Jovančićević“, da bi je u jednom trenutku, naporima radnika ustanove i uz podršku humanitarne organizacije iz Češke, napustili i pokušali da organizuju samostalan život. Prihvatanje od strane ljudi iz nove sredine, preuzimanje odgovornosti i mogućnost ispunjenja životnih ciljeva su samo neki od izazova sa kojima su morali da se suoče.

Kroz ovaj film, gledaoci će moći da bolje upoznaju ljude sa intelektualnim teškoćama, da steknu uvid u težak položaj korisnika ustanova socijalne zaštite, ali i da iz njihovih priča vide koliko im je, kao i svima nama, važno da žive slobodno. Film je realizovan u sklopu projekta „Započnimo život“ koji su sproveli Ustanova u Velikom Popovcu i češka nevladina organizacija „Čovek u nevolji“.  Projekat je finasiran od strane EU, a u okviru njega je 20 korisnika napustilo ustanovu i uključilo se u zajednicu.

Film je već prikazan u bioskopu Kulturnog centra u Velikom Gradištu. Beogradska premijera biti održana u saradnji sa EU info centrom, u njihovim prostorijama u ulici Kralja Milana 7, s početkom u 16.30h. Nakon projekcije, planirana je i diskusija sa protagonistima filma. Ulaz na projekciju i razgovor je besplatan.

Stanari roze kuce

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s