Novi broj MANEK-a o organizacijama civilnog društva

Peti broj MANEK-a, magazina koji izdaje Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije, posvećen je nezavidnom položaju organizacija civilnog društva u kulturi u Srbiji. Novi broj će biti predstavljen u četvrtak, 23. marta u Medija Centru, a istog popodneva biće organizovano i neformalno druženje u Magacinu.

Nezavidan položaj organizacija civilnog društva u Srbiji je detaljno objašnjen kroz šokantne rezultate istraživanja o socio-ekonomskom statusu, uslovima rada i stilovima života aktera nezavisne scene. Rezultati istraživanja dr Predraga Cvetičanina pokazuju, između ostalog, da oko 40% organizacija civilnog društva u kulturi u Srbiji ima godišnji budžet manji od 10.000 evra, da u više od 90% organizacija preko polovine članova ima fakultetsko i još više obrazovanje, ali da njih oko 30% nema prihode, te da polovina radnika u civilnom sektoru u kulturi nema predviđen godišnji odmor ili ga ne koristi, a svega 5% nikada nije radilo prekovremeno. Čak 51,2% radnika u civilnom sektoru u kulturi povremeno je pod stresom, a više od trećine oseća izrazite posledice sindroma sagorevanja. Uprkos tome, godišnja produkcija u civilnom sektoru u kulturi iznosi više od 200 projekata i više od 2.000 pojedinačnih kulturnih programa, a više od tri četvrtine angažovanih pronalazi zadovoljstvo u svom poslu.

17357131_10154414806756659_292930505_o

Novi Manek istražuje i na koji se način finansira nezavisna kulturna i umetnička produkcija sa famozne linije 481 državnog budžeta, da li postoje alternativni načini finansiranja, na šta se svodi korporativna podrška i da li ima uslova za razvoj filantropije. Takođe, ukazuje i na niz otvorenih pitanja i dilema same scene u pogledu mogućih pravaca funkcionisanja i delovanja.

O tome da li bi situacija nezavisne kulturne scene mogla da se promeni jačom saradnjom javnog i civilnog sektora i zašto je ona zapravo važna – Manek ukazuje kroz razgovor sa prof. dr Milenom Dragićević Šešić, dok intervjuom sa članovima inicijative Kulturnjaci 2016 pokazuje kako se za svega par meseci vladavine ultradesničarskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića drastično promenio položaj nezavisne kulture u Hrvatskoj.

Manek piše i o tome šta je izazvalo novo okupljanje nezavisne scene Novog Sada i na kojim principima ona pokušava da napravi pomak u dijalogu s gradskim vlastima.

Poseban temat povećen je tituli Evropske prestonice kulture, i to iz ugla Rijeke, koja je taj status dobila za 2020. godinu, te Novog Sada koji će biti EPK 2021. Kroz više osvrta i intervjua, novi Manek pokazuje da je pred akterima nezavisnih scena mnogo izazova, koje nameće struktura EPK kao novi prioritet lokalnih (i šire) kulturnih politika, sužavajući im i inače neveliki manevarski prostor za borbu za bolji položaj.

Promocija u Medija centru počinje 23. marta u 12 sati, a novi broj će biti predstavljen još jednom istog dana, uz neformalno druženje od 18.30 sati u Magacinu u Kraljevića Marka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s