Leibach u Severnoj Koreji

Norveški reditelj i aktivista Morten Traavik autor je dokumentarnog filma “Dan oslobođenja” (Liberation Day) o nastupu grupe Leibach u Severnoj Koreji, koji je nedavno imao hrvatsku premijeru. Ovaj događaj su mnogi nazvali istorijskim, jer je reč o prvom nastupu nekog zapadnog benda u istoriji te zemlje.

laibach02

Dokumentarac “Dan oslobođenja” prikazuje nastup grupe Laibach pred severnokorejskom publikom, a njegova svetska premijera bila krajem 2016. godine na IDFA u Amsterdamu. U filmu se može videti kako su severnokorejski zvaničnici uoči samog događaja opisali Laibach kao “neonacistički bend, jer koristi scenografiju i kostime koji podsećaju na Hitlera”. “Oni se ismevaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom sveta, a muzika im je užasna! Ako Laibach bude posetio DNRK, izvešće neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sistemu”. Uprkos takvim izjavama, Leibach je ipak dobio dozvolu da održi koncert u Pjongjangu, mada, kako navodi Seecult, uz izbacivanje pojedinih pesama sa prvobitno planirane set liste (Koran, Eat Liver, The Final Countdown).

leibach4

Gostovanje Laibacha u Pjongjangu organizovali su Severnokorejsko-evropska asocijacija za promociju kulturne razmene, Traavik Art kompanija iz Norveške, i sam bend, koji je 2015. godine proslavio 35 godina postojanja. Osnovana u slovenačkom industrijskom gradiću Trbovlju, grupa Laibach važi za jedan od najslavnijih muzičkih sastava poteklih sa jugoslovenskog prostora i uopšte iz bivših komunističkih zemalja. Od samih početaka deluju u različitim područjima muzičko-vizuelnih umetnosti, aktivno se suočavajući s totalitarizmom i pitanjem odnosa umetnosti i ideologija. Laibach je i jedan od osnivača pokreta Neue Slowenische Kunst.

leibach5

Za nastup Laibacha u Severnoj Koreji u avgustu 2015. godine slovenački filozof Slavoj Žižek rekao da je to bio “najfascinantniji kulturološki, ideološki i politički događaj 21. stoleća”. Film je prikazan na festivalima u Kazahstanu (Almati), Trstu, Torinu, Geteborgu, Solunu i Glazgovu, a tokom proleća zakazana su i gostovanja u Pragu, Kopenhagenu, Beču, Rigi, Vilnijusu, Kijevu, Istambulu, Lisabonu, Tel Avivu, Meksiko sitiju, Sidneju… Oficijelni trejler za film možete pogledati ovde.

leibach1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s