Izložba fotografija „Lekcije iz ’91.“

U Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu otvorena je potresna izložba ratnih fotografija „Lekcije iz ’91“, na kojoj je više od 30 fotografa zabeležilo ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Na izložbi, koja je već prikazana u Mariboru i Zagrebu, prikazane su fotografije nastale na svim zaraćenim stranama.

lekcije iz 91

Izložba „Lekcije iz ’91.“ kustoskinje dr Sandre Vitaljić iz Zagreba po prvi put u ovom obimu okupila je fotografe iz cele regije i nekoliko međunarodnih fotografa kako bi na jednom mestu prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Bez pretenzija da bude univerzalni istorijski prikaz ili da ponudi gotove odgovore, izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su beležili obilazeći ratišta od Slovenije, preko Hrvatske, do Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije. Te fotografije imale su važnu ulogu tokom samog rata, kada su oblikovale javno mnjenje u svakoj od zaraćenih zemalja, ali i u međunarodnoj javnosti. Danas su nam još važnije kao temelji kolektivnog sećanja.

Hrvatska: “Lekcije iz ’91.” – izložba koja je okupila ratne fotoreportere iz regije

Domaći fotografi, za razliku od stranih profesionalaca, mogli su najčešće da snime rat samo s jedne, svoje strane. Iako svi fotografi ističu da su svoj posao obavljali profesionalno i objektivno, mediji su često fotografije kontekstualizovali prema aktuelnim političkim potrebama. Iz tog razloga izložbu prate kolaži sastavljeni od naslovnih stranica različitih novina i časopisa iz regiona, koji ukazuju na mogućnosti medijske zloupotrebe i manipulacije ratnim fotografijama. Pojedine fotografije su zbog posebno uznemirujućeg sadržaja pokrivene na stolu postavljenom u središte prostorije, tako da ih posetioci moraju otkriti ako žele da ih pogledaju. Fotografije prate i autentični zapisi autora koji su ih snimili.

lekcije iz 91-3

Izložbu u Beogradu organizovao je Foto-savez Srbije u saradnji s Muzejem istorije Jugoslavije. Ona je deo većeg projekta organizacije „Društvo za evropsko zavest“ iz Maribora, čiji su partneri Foto-klub Maribor, Međunarodni festival fotografije „Organ vida“ u Zagrebu i Foto-savez Srbije. Projekat podržava EU fond Evropa za građane. Pre Beograda, izložba je bila prikazana u Zagrebu i Mariboru, a u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena do 26. marta 2017. godine.

lekcije iz 91-4

Autori fotografija su: Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Zijah Gafić, Željko Gašparović, Tom Dubravec, Amel Emrić, Dragoljub Zamurović, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Zoran Jovanović Mačak, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma, Pol Lou, Entoni Lojd, Antun Maračić, Sajmon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Imre Sabo, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Pavo Urban, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat i Miloš Cvetković.

lekcije iz 91-5

lekcije-iz-91-organ-vida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s