Liceulice br 35. objašnjava zašto ne smemo bežati od politike

Ostavili smo za nama godinu punu izazova – u njoj smo se, uz vašu nesebičnu pomoć, izborili za opstanak našeg magazina, a da podrška nije bila uzaludna pokazuje stalni rast prodaje i interesovanja čitalaca, sve više prodavaca koji se uključuju u mrežu, kao i saradnika koji se javljaju sa željom da doprinesu zajedničkoj borbi. Nastavljamo dalje sa istom misijom – da budemo stabilan oslonac za one najugroženije u našem društvu, i s ponosom vam predstavljamo 35. broj našeg magazina, prvi u 2017. godini.

U novom broju nas je, pre svega, interesovala jedna tema – ako već politika toliko utiče na sve aspekte našeg života, zašto su ljudi tako malo zainteresovani za nju, i tako često sebe smatraju „apolitičnim“? Pripremili smo veliki broj tekstova koji govore o tome zašto je važno da uočavamo na koje sve (često i neočekivane) načine politika određuje naše živote, ali i da uvidimo da možemo sami uticati na oblikovanje društva u kom živimo.

Izdvajamo priloge Stefana Slavkovića, koji u svom tekstu objašnjava zbog čega je umetnost uvek politična – možda ponajviše kada tvrdi da to nije, i Kaje Damnjanović, koja lucidno analizira tzv. „apolitične“ osobe sa stanovišta psihološke nauke. Tu su i recenzije dve knjige koje se na razlitičite načine bave političkim aspektima društva – „Furam feminizam“ Marine Veličković i Lamije Begagić, i „ABC socijalizma“, kao i velika anketa o razumevanju ključnih političkih pojmova, u kojoj su učestvovali brojni saradnici iz Srbije i regiona. Temom broja smo se bavili i kroz vizuelne sadržaje – pre svega, kroz provokativnu naslovnu stranu koju je uradio Miladin Miletić, kao i kroz fotografije kolektiva Kamerades. Pored teme broja, u okviru redovne rubrike „Priče sa margine“, Dragana Nikoletić je uradila zabavan i dirljiv intervju sa Milutinom, jednim od naših redovnih prodavaca, a već poznata rubrika „Pismo meni mlađoj/mlađem“ donosi prevod teksta koji je pisao niko drugi do čuveni fudbaler Ronaldinjo.

lul-035_miladin-miletic

Ilustracija na naslovnoj strani: Miladin Miletić

Organizacija “Liceulice” deluje po principu fonda namenjenog ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj inkluziji pripadnika marginalnih grupa. U najvećoj meri se oslanjamo na podršku građana i firmi, bilo da je reč o kupovini magazina od uličnih prodavaca ili pretplati (sada moguće i za inostranstvo, kao i preko Paypal-a), kupovini nekog od aktivističkih Liceulice proizvoda, individualnim ili korporativnim donacijama. Zahvaljući podršci koju dobijamo, svakim danom sve više naših prodavaca može da računa na siguran izvor prihoda, psiho-socijalnu i ekonomsku pomoć, a na taj način se osigurava i opstanak magazina koji nas svojim sadržajem ohrabruje da ostvarimo neko bolje društvo u kome bismo mogli zajedno živeti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s