Zbirka priča “Write queer”

Organizacija Queer Montenegro iz Podgorice objavila je knjigu queer kratkih priča, koja je proistekla iz regionalnog književnog konkursa Write queer. Prvu nagradu dobila je Lejla Kalamujić (Bosna i Hercegovina), drugu nagradu Ana Leković (Crna Gora), a treću Dragoslava Barzut (Srbija).

“Queer elementi u književnosti mogu se pratiti od antičkih vremena. Literatura je polje na kom su rođene prve ideje o slobodi ljudske prirode. Vječita borba za dostojanstvo čovjeka nameće nam potrebu da i književnim formama pokušamo proširiti svijest na ovim našim skučenim prostorima”, pisalo je u književnom konkursu “Write queer”. Žiri u sastavu Vasko Raičević, književnik, predsednik žirija i članice Aleksandra Nikčević Batrićević, lingvistkinja i prevoditeljka, Dragana Tripković, književnica, Jelena Čolaković, aktivistkinja za ljudska prava, i Ivana Vujović, aktivistkinja i pesnikinja, je doneo odluku o nagradama.

„Prvonagrađena priča ‘Nesretni život Sofije R.’, pisana u klasičnoj formi, otkriva autorku istančanog literarnog senzibiliteta i ozbiljne posvećenosti ultimativnim vrijednostima pisane riječi. Odabirom teme bosanska spisateljica Lejla Kalamujić veže se za tradicionalni prosede iz kojeg u našu stvarnost transponuje konkretne književne elemente inspirisane queer motivima. Njeno pismo izaziva snažnu emociju kod čitaoca, temeljito zadire u ljudsku patnju, a autorki obezbjeđuje zasigurno respektabilnu književnu budućnost.”, piše u saopštenju žirija.

queer-price-cover.jpg

Crnogorska autorka Ana Leković nagrađena je za priču „Metamorofoza 46 xx“, koja je procenjena kao “vrlo uvjerljiv primjer u otvaranju novog poglavlja u crnogorskoj književnoj stvarnosti”.

Poznata srpska aktivistkinja, pesnikinja i prozaistkinja Dragoslava Barzut nagrađena je za priču „Učim psa da se vozi sa mnom na biciklu“. Prema rečima članova žirija, “autorka je autoironična u svom iskrenom i ekspresivnom objašnjenju porušenih vrijednosti i neosjetljivosti svijeta na patnju. Time obezbjeđuje sebi mjesto u ekipi najboljih priča ovog konkursa, ali i u prostoru potencijalne queer književnosti.”

Objavljivanje ove zbirke deo je projekta „Queer Art“ podržanog od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Vlade Crne Gore. Konkurs organizacije Queer Montenegro podrazumeva i tri novčane nagrade, od kojih prva iznosi 400, druga 300, a treća 200 evra.

Knjiga je do sada predstavljena u Podgorici, u okviru obeležavanja 4. „Montenegro Pride“-a, kao i u CK13 u Novom Sadu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s