Bacači Sjenki u Njujorku

Poznata hrvatska umetnička trupa Bacači Sjenki, koja se od 2001. uspešno bavi društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na akutne probleme lokalne zajednice, u sklopu svoje američke turneje u februaru se predstavila na Columbia univerzitetu, kao i na još nekoliko događaja u Njujorku.

bacaci-sjenki

Na poziv Studija arhitekture, urbanog planiranja i očuvanja graditeljske i arhitektonske baštine na Columbia univerzitetu, Sandra Uskoković i Boris Bakal, kao predstavnici grupe Bacači Sjenki, su u poznatoj Avery Hall predstavili svoje projekte „Vitić-Pleše“ i „Otac Hrabrost“. Oba projekta se, svaki na svoj način, bave baštinom i nasleđem, te predstavljaju primere delotvornog bavljenja istorijom, identitetom, zajedništvom, kao i prostornim resursima na primerima Zagreba i Dubrovnika. U sklopu predavanja na Columbia univerzitetu, Bacači Sjenki su predstavili i „grubi šnit“ dokumentarnog filma o obnovi Vitićevog nebodera u Zagrebu, čija se premijera očekuje za kraj 2018., i prikazali kratki dokumentarni film o projektu „Otac Hrabrost“, koji je predstavljen na Praškom Kvadrijenalu, i dobio Zlatnu medalju u sklopu hrvatske selekcije.

bacaci-sjenki3

Na međunarodnoj CAA konferenciji, koja okuplja umetnike, teoretičare i akademike iz područja istorije umetnosti i vizuelnih teorija iz celog svijeta, Bacači Sjenki su govorili o problemima kolektivnog identiteta i urbaniteta na primeru Dubrovnika, dovodeći ga u vezu s istorijskim i savremenim primerima i „promašenim prilikama“. Turneju Bacača Sjenki u USA podržava i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Bacači Sjenki je multinagrađivana i hvaljena međunarodna umetnička platforma za interdisciplinarnu saradnju, stvaralaštvo i promišljanje multimedijalne umetnosti, koja postoji od 2001. godine. Bavili su se podsticanjem rasprave o protivrečnostima u procesu globalizacije, kao i društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na akutne probleme/pitanja lokalne zajednice: politikama javnog prostora, posledicama tranzicijskih procesa, itd. Za svoj rad su dobili brojna priznanja i nagrade, među njima posebnu nagradu žirija na beogradskom BITEF 2007; Nagradu Avaz Dragon na Sarajevo MESS 2008, glavnu nagrada Oblak na PUF-2009 u Puli, Posebnu nagradu žirija na 2009 BITEF-u, itd.

bacaci-sjenki-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s