Predstava o iskustvima Roma u Hrvatskoj

Zagrebačka organizacija arterarij premijerno je prikazala predstavu “pogledajme”,  usmerenu na uključivanje predstavnika marginalizovanih grupa (u ovom slučaju Roma) u umetničke produkcije. Reč je o autorskom projektu Romana Nikolića u saradnji s izvođačima Sindirelom Bobarić i Sinišom Senadom Musićem.

pogledaj me.jpg

Prema rečima Romana Nikolića, cilj projekta je istraživanje društvenih odnosa koji se temelje na uskoj percepciji identiteta uokvirenog u predrasude, otvaranje umetničkog prostora, razbijanje granica: ‘‘Nitko nema pravo uperiti prst u nekoga i reći da je on Rom, Srbin ili nešto treće. Već godinama slušamo te uvrede na cesti i na TV-u ili ih čitamo na portalima. Htio sam sve to ovom predstavom učiniti ironičnim i osnažiti ljude koji takve uvrede trpe.“ Sindirela Bobarić i Siniša Senad Musić su mladi zagrebački Romi naturščici, koji su se prvi put oprobali u pozorištu. „Nije nam bilo teško glumiti”, poručuju oni, “jer sve što smo govorili u predstavi govore i naši prijatelji. To su naše priče, ali i priče drugih koji nisu isključivo Romi.“

“Ideja od početka nije bila zamišljena kao ‘briga o Romima’, već kao autsajderska predstava o autsajderima; o malim detaljima običnog života ranjivih ljudi koji su izloženi otrovnim nepravdama svakodnevice”, piše za hrvatske Novossti pozorišni kritičar Bojan Munjin.

pogledaj me2.jpgAutorski tim još čine Zrinka Lukčec Kiko, Zdravka Ivandija Kirigin, Selma Selman, Damir Šimunović i Marino Frankola. Predstava se igra u prostoru na adresi Pavla Hatza 12 u Zagrebu.

pogledaj-me3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s