“Oruđe delanja” Biljane Đurđević

U Galeriji Menjačnica u Beogradu, do 28. februara biće izložena slika “Oruđe delanja” poznate srpske umetnice Biljane Đurđević, čiji uznemirujući radovi uvek tretiraju određeni društveni problem. „Oruđe delanja“, tako, predstavlja snažnu vizeulnu kritiku čoveka u modernom potrošačkom društvu.

orudje-delanja

Polugoli radnici sede za mašinama i izrađuju proizvode koji društvu – a ni njima samima kao proizvođačima i potrošačima – zapravo uopšte i nisu potrebni. Radnici na ovoj slici ne mogu da pobegnu od sistema u kome su zarobljeni, gubeći pri tom snagu, životnu radnost i motivaciju da se izbave iz tog začaranog kruga. Posledice su fatalizam i ravnodušnost prema životu kojim upravlja neko drugi.

orudje-delanja2

 

Biljana Đurđević studirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 1997, a doktorirala 2013. godine. Dela joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu kao što su: Museet Moderna, Švedska; Podesta Collection, SAD; C Collection, Švajcarska; Muzej savremene umetnosti Beograd; Muzej Frissiras, Grčka; Essl kolekcija, Austrija; Muzej savremene umetnosti Askona, Švajcarska itd. Bila je gostujući predavač 2011. i 2012. na Univerzitetu Parsons – The New School, Njujork, SAD. Godine 2013. dobila je nagradu „Vladislav Ribnikar“ dnevnog lista Politika za najbolju izložbu. Od 2009. radi na FLU u Beogradu na slikarskom odseku. Više o autorki pogledajte na njenoj oficijelnoj stranici, http://www.biljanadjurdjevic.com/.

U galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta slika „Oruđe delanja“ Biljane Đurđević će biti izložena do 28. februara, a razgovor sa autorkom biće upriličen u Goethe-Institutu 21. februara u 20h.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s