Foto-izložba o transrodnim osobama

Izložba fotografija „17:15“, kojom je otvorena sarajevska „Merlinka“, prikazuje transrodne osobe na ravnopravan, klasično dokumentaran način, u svakodnevnim aktivnostima, svojstvenim svim ljudima. Na taj način, fotografkinja Nina Đurđević želela je da ukaže na univerzalnost i jednakost svih ljudskih bića.

izlozba-transgender2

U organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, krajem januara u Sarajevu je po peti put održan Međunarodni festival queer filma“Merlinka”. Festival je otvoren izložbom fotografija Nine Đurđević pod nazivom“17:15”, koja prikazuje transrodne osobe na ravnopravan, klasično dokumentaran način, u svakodnevnim aktivnostima, svojstvenim svim ljudima. Na fotografijama su prikazani portreti nekolicine osoba u određenom delu dana, u 17:15 časova, u obavljanju bilo kojih aktivnosti – na radnom mestu, na piću, u šetnji gradom, zavisno od toga ko se gde zatekao.

izlozba-transgender3

O tome kako je došla na ideju za ovu seriju fotografija, Nina Đurđević je za portal lgbti.ba izjavila: “Bila sam nekoliko godina u odnosu sa jednim lijepim trans bićem pa sam imala prilike upoznati svijet u kojem oni žive, prilično obilježeni svojom drugačijosti. Svijet naglašavanja razlika, svijet straha i agresije, svijet neprihvaćenosti najčešće. Rastužuje me ta zatvorenost, rastužuje me što tako često biramo strah i što tako često fokus sa sebe stavljamo na ono, onoga ili onu izvan nas. Ponekad se stidimštoživimo u društvu u kojem sam imala potrebu prikazati trans osobe na običan, svakodnevan način kako bih onima pokazala da smo svi jednaki, da smo ljudi.”

izlozba-transgender4

Nina Đurđević je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti stekla zvanje diplomirane akademske snimateljice, a master program za fotografiju završila je na Akademiji umetnosti u NovomSadu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske od 2011. godine, a fotografije iz njene serije “objekt(iv)na” nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

izlozba-transgender5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s