Aktivistički pristup pozorištu za decu i mlade

BAZAARTPrijatelji dece opštine Novi Beograd, Pozorišna trupa HATOR iz ObrenovcaZlatna grana iz Novog Sada pripremili su zbirku dramskih tekstova za školsku pozornicu, “Šarene scene”. Tekstovi su nastali kroz kreativne procese sa decom i mladima, a imaju za cilj razvoj inkluzivnosti i tolerantnosti.

„Zbirka dramskih tekstova Šarene scene namenjena je dramskom pedagoškom radu sa decom i mladima u školama i dramskim grupama, sa posebnom namerom da se među njima, kroz rad na predstavi, podstaknu saradnja, inkluzivnost i tolerantnost”, kaže Sunčica Milosavljević iz organizacije BAZAART. Razlog za nastanak ove zbirke leži u nedostatku kvalitetne dramske literature za rad sa decom i mladima: “Posebno u situaciji kada su vršnjačko nasilje, netolerantnost, isključivanje i individualizam sve više zastupljeni među mladima, neophodno je razvijati didaktička sredstva koja će nastavnicima u školama i neformalnom obrazovanju pružiti materijal za rad na podsticanju pozitivnih vrednosti”, ističe Sunčica Milosavljević.

korice-sarene-scene-web

U zbirci se nalaze četiri drame podobne za dramski pedagoški rad sa decom i mladima raznih uzrasta. Drame čine krajnji rezultat višemesečnih aktivnosti u okviru projekta MEDIATE – Metod obrazovne drame za razvoj tolerantnosti i inkluzivnosti, u okviru kog su deca i mladi, predvođeni nastavnicima, dramskim pedagozima, umetnicima i aktivistima, učestvovali u kreativnim procesima u više opština u Beogradu i Novom Sadu. Konačnu formu tekstovima dala je dramaturškinja i aktivistkinja Jelena Anđelovski.

Drama Šarene jabuke nastala je kroz radionice sa učenicima prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole, i bavi se podsticanjem optimizma i solidarnosti u rešavanju problema. Deca su uvek u pravu tretira temu vršnjačkog nasilja, a nastala je kroz kreativni proces sa učenicima trećeg i četvrtog razreda. Drama Gori-doli, je l’ te boli?  zamišljena je za realizaciju u pozorištu senki, a specifična je po tome što su je osmislili nastavnici koji su u naraciju utkali svoja zapažanja o putevima socijalizacije dece i njihovom odnosu prema vršnjacima koji se razlikuju od većine. Drama Negde iza duge donosi priče i probleme srednjoškolaca.

Zbirka se može slobodno preuzeti ovde, u pdf formatu, a besplatan štampani primerak škole mogu naručiti slanjem narudžbenice. Korišćenje tekstova iz ove zbirke u dramskom pedagoškom radu sa decom i mladima je slobodno.

Izdavanje knjige podržali su Evropska unija, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Gradska opština Vračar.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s