“Hinkemann”: antiratna oda hrvatskog ZKM-a

Višestruko nagrađivana antiratna predstava „Hinkemann“, po motivima ekspresionističke drame nemačkog književnika Ernsta Tolera, u režiji beogradskog reditelja Igora Vuka Torbice i izvođenju glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. januara.

zkm-hinkemann-53-za-novine

„Hinkemann“ nazivaju antiratnom odom u formi pozorišne predstave, koja razotkriva svu grotesku rata i žrtava koje im se prinose u ime “viših interesa”. Tema je suštinska kriza muškosti, odnosno kriza identiteta muškarca, koja se metaforički izjednačava sa stanjem u Nemačkoj posle Prvog svetskog rata.

Predstava je višestruko nagrađivana u Hrvatskoj i Srbiji: na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra “Infant” u Novom Sadu (nagrada za najbolju predstavu),  Gavellinim večerima (nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku ulogu), Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu (nagrada za najbolju mušku ulogu, za najbolju režiju i nagrada Ardelion za najbolju predstavu), a osvojila je i Nagrade hrvatskog glumišta za 2016. godinu za najbolju dramsku predstavu i najbolju glavnu mušku ulogu.

“Igor Vuk Torbica sa svojom je autorskom ekipom vješto i precizno iskoristio predložak o osakaćenom vojniku negdje na obroncima Prvog svjetskog rata, kako bi ispričao priču o vremenu u kojem živimo i ideologijama koje neprestano manifestiramo, a da pritom nismo baš ništa naučili o sebi i svijetu koji nas okružuje’, stoji u obrazloženju žirija Gavellinih večeri.

Ansambl čine Rakan Rušaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić. Dramaturškinja je Katarina Pejović.

Predstava se redovno igra na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih, a naredna igranja su zakazana za 20. januar, 17, 18, i 19. februar 2017. godine.

hinkeman-za-webplakat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s