Umetnobil – Umetnost na točkovima

U okviru projekta “Umetnost na točkovima”, akcijom “specijalnih umetničkih jedinica” nastao je pokretni umetnički prostor Umetnobil, koji omogućava umetnicima da lakše deluju u društvenim i javnim prostorima. Zamišljen je kao medijum za promenu društvene percepcije, a na ulicama je od maja ove godine.

umetnobil

Ovakva vrsta mobilne galerije/koncertnog prostora/studija pomaže umetnicima da prevaziđu probleme koji se tiču prevoza, smeštaja, prenosa tehnike i materijala neophodnih za reprezentaciju i lakše izvođenje programa. Umetnobil je u isto vreme i odgovor na potrebu umetnika za za izmeštanjem iz galerija, sterilnih prostora i statičnih oblika komunikacije.

umetnobil2

“Kreiraćemo nove situacije koje će omogućiti stvaraocima da misle mobilno, prostorno i društveno aktivno”, kažu autori. Prema njihovim rečima, projekat “Umetnost na točkovima” razvija i odnos prema “nepublici” i oživljava građanstvo koje je u svojevrsnom obliku kulturne eutanazije.

umetnobil4

Od maja 2016. godine Umetnobil je organizovao razne programe: “Ležeću izložbu” u Čuburskom parku, izložbu dečijih crteža “Negde tamo crtamo” u neformalnom romskom naselju Reva, dečiju audio radionicu sa Milošem Tomićem, oslikavanje vozila, kao i razgovore s umetnicima i različite performanse. Među stalnim saradnicima, odnosno “saputnicima”, su Ah Ahilej, Osmatračnica, K.U.P.E.K., Mikrobend, Manja Ristić, Sergio Lounge, Kosta Rakićević, Dunavski Buzukije, Braća Božović, Aleksandar Jevtić, David Pavlašević, Saša Janjić i drugi.

umetnobil5

Umetnobil organizuje i “obilazak nevidljivog dela Beograda”, koji otkrivaju neformalni vodiči, prijatelji Umetnobila, umetnici i kustosi. Kontakt na koji možete da se javite je umetnobil@gmail.com.

umetnobil6

Projekat “Umetnost na točkovima” podržala je Fondacija za otvoreno društvo u Beogradu, a pomoć su pružili i Beogradska otvorena škola i Prototip. Program i aktivnosti realizuju se i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s