„Umetnost u pokretu“ u okolini Šapca

Grupa „Kombinart“ pokrenula je projekat „Umetnost u pokretu“, koji ima za cilj da afirmiše i umreži mlade umetnike, kao i da učini angažovanu umetnost vidljivijom u gradskoj i seoskoj sredini. Nakon serije gostovanja po selima u okolini Šapca, krajem decembra se očekuje i završna izložba u ovom gradu.screen-shot-2016-12-13-at-15-02-15

Kako objašnjavaju članovi „Kombinarta“, afirmacija i predstavljanje javnosti je najveći problem sa kojim se mladi umetnici susreću. Prema njihovim rečima, „umrežavanje mladih umetnika sa različitih geografskih područja i širenje ideje udruživanja i organizovanog izlaganja u javnosti, od izuzetne je važnosti za saradnju na zajedničkim projektima, profesionalni razvoj i samozapošljavanje“. Osim toga, cilj projekta je i promocija savremene angažovane umetnosti, te podizanje vidljivosti umetničkog dela i mladih stvaralaca u ovom gradu, ali i u selima u njegovom neposrednom okruženju, u kojima se retko mogu videti postavke ovog tipa. Radovi su odabrani putem javnog konkursa, a među izabranim autorima su umetnici sa prostora bivše Jugoslavije, koji su stvarali u najrazličitijim žanrovima i formama.

kombinart1

Do sada su realizovane četiri seoske izložbe: u Lipolistu, Tabanoviću, Ševaricama i Nakučanima. Završna izložba u Šapcu je 18. decembra, u okviru koje je planirano okupljanje neformalne mreže uličnih galerija u Srbiji. U podne će u Kulturnom Centru Šapca biti održana tribina “Umetnost u javnom prostoru”, a od 14h se u Velikom parku otvara izložba “Umetnost u pokretu”.

kombinart2

Grupa Kombinart je članica asocijacije Nezavisna Kulturna Scena Srbije. Svoju delatnost definišu kao „zajedništvo u umetnosti“, kroz kombinaciju različitih umetničkih praksi, tendencija i ideja. Počeli su 2012. projektom Otvorena galerija, a do danas su producirali veliki broj izložbi, filmova, koncerata, instalacija i raznih drugih umetničkih akcija. Projekat „Umetnost u pokretu“ je finansiran od strane Grada Šapca, u okviru konkursa za doprinos unapređenju kvaliteta života i razvoju mesnih zajednica.

kombinart3

kombinart4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s