“Fama o biciklistima” u Novosadskom pozorištu

Čuveni roman Svetislava Basare “Fama o biciklistima” pretočen je u “muzički meta-horor o kraju istorije” u Novosadskom pozorištu, u režiji i adaptaciji Roberta Lenarda. Prema njegovim rečima, nije više u raspadu Jugoslavija, kao pre trideset godina kada je roman pisan, nego ceo svet, a pre svega Evropa.

fama1

“U romanu ‘Fama o biciklistima’ Svetislav Basara i njegovi biciklisti ružinog krsta grade ludnicu za dvadeset miliona ljudi. To je približno bio broj stanovnika u SFRJ 1987. godine. Evangelijski biciklisti u predstavi Novosadskog pozorišta grade još veću ludnicu: za 472 miliona stanovnika. To je broj stanovnika Evrope”, objašnjava reditelj. Prema njegovim rečima, Vavilonska kula Velike ludnice nije više san, već je java: “U njoj se nalaze šizoidni stanovnici našeg sveta, koji plešu i pevaju kao da je sve u redu, a kula je već uveliko razdrmana, na samoj ivici raspada. U ovoj ludnici, koja funkcioniše savršeno u svojim imbecilnim mehanizmima, propada pravilo da je jednooki kralj među slepcima. Ovde je slepilo najdragocenija ljudska osobina.” Po odgledanoj predstavi, Basara je izjavio da nije verovao da se njegov roman može preneti u scenski jezik, te da nije znao kakav ansambl ga se dokopao.

Robert Lenard je Senćanin, rođen 1983. godine. Diplomac je novosadske Akademije umetnosti, klasa profesora Bore Draškovića. Levičar – u postajanju. Bio je asistent Andraša Urbana, Olivere Đorđević i Boruta Šeparovića. Režirao je u Budimpešti (“Esterova ostavština”), u Subotici (“X”), u Salašarskom pozorištu (“Pikantne pripovesti”) i u Novosadskom pozorištu (“Nojzacer kabare”, “Pijani proces”). Njegove drame igrale su se u Subotici i u Mađarskoj, a “Forum” mu je nedavno objavio zbirku dramskih dela “Šizopolis”.

Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti. 1953. godine. Kako ga opisuju autori predstave, “oduvek pisao odlično, sve što napiše fantastično odzvanja na svim jezicima na kojima je preveden do sada: engleskom, francuskom, nemačkom, mađarskom, bugarskom, španskom, italijanskom, makedonskom… Pisac je koji, kao i svaki – ima li još takvih – normalan čovek u Srbiji, ludi od stvarnosti.”

fama2

U “Fami o biciklistima” glume Daniel Husta, Emina Elor, Arpad Mesaroš, Aron Silađi, Daniel Gomboš, Terezia Figura, Agota Ferenc, Gabor Pongo i Bence Salai. Adaptaciju i tekstove pesama potpisuje Robert Lenard, scenografiju i kostime Nora Arva, kompozitor je Adrian Kovač, a koreografkinja Gabiela Crnković.

Ujvideki szinhaz ili Novosadsko pozorište, nastalo je 1974. godine s idejom da pomogne u očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Vojvodini, ali je vremenom preraslo taj nacionalni okvir te danas slovi za jedno od najrelevantnijih pozorišnih adresa u Srbiji i regionu. Kao i u svim predstavama ovog mađarskog vojvođanskog teatra, obezbeđen je srpski prevod koji se emituje na ekranu. Prva repriza “Fame” je 14. decembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s