Osmi “Merlinka” festival u Domu omladine

Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održava se Međunarodni festival queer filma „Merlinka“, koji nosi naziv po najpoznatijem beogradskom transvestitu Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Za sedam dana biće prikazano 56 filmova koji iz različitih uglova osvetljavaju queer identitete.

merlinka

Festival pod sloganom „Reci osam“ otvoriće brazilski film „Ne zovi me sine“, nagrađivane rediteljke Anne Muylaert, koji je osvojio nagradu „Teddy“ za najbolji igrani film na ovogodišnjem Berlinale-u. Biće upriličeno i svečano otvaranje, inspirisano imidžom Olivera Mandića iz 1980-ih godina, a na njemu će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva.

 

Ukupno će biti prikazano 56 filmova, među kojima su kubanski “Viva”, francuski “Theo et Hugo” (Nagrada publike na Berlinaleu), hrvatski dokumentarac “Bolesno”, austrijski dokumentarac “Braća noći”, “Strike a pose” – dokumentarni film o Madoninim igračima na “Blond ambition” turneji, dokumentarac o fotografu Robertu Mapplethorpeu… Svi filmovi su titlovani na srpski i engleski.

merlinka2

Ove godine Merlinka festival dodeljuje i godišnje Nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike, koji je prikazan na festivalima u Srbiji. Žiri čine: Dragan Jovićević, urednik kulture nedeljnika NIN, Zoran Janković, filmski kritičar, Đorđe Bajić, filmski kritičar i pisac, Jelena Vasiljević, aktivistkinja Labrisa, i Lazara Marinković, novinarka. Pored ove, festival će dodeliti i Nagradu za najbolji kratki film prikazan na Merlinka festivalu, a žiri čine: Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Milena Bogavac, spisateljica i dramaturškinja i Kristina Kastelec, aktivistkinja organizacije „Da se zna“.

Program festivala dostupan je na sajtu www.merlinka.com, a ulaznice se mogu naći na prodajnim mestima Eventima. Organizator je Gej lezbejski info centar, GLIC. Ako želite da volontirate na festivalu Merlinka, možete se javiti do 30. novembra na adresu merlinkafest@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s