Nova kritička umetnost u Makedoniji

Knjiga pod nazivom “Kritička umetnost u savremenoj Makedoniji” predstavljena je nedavno u Skoplju, a autor je britanski teoretičar savremene umetnosti Džon Blekvud, koji je poslednjih godina živeo u Skoplju i Sarajevu. Poseban akcenat knjige je upravo na autorima koji spajaju umetnost i aktivizam.

makedonci

Prema rečima autora, knjiga je zasnovana na višegodišnjem promatranju i istraživanju makedonske vizuelne kulture i savremene umetničke prakse. “Probao sam da budem što je više moguće otvoren i demokratski nastrojen dok sam pisao knjigu. Pored dugog uvodnog eseja, nastojao sam da makedonskim umetnicima, piscima, kustosima i radnicima u kulturi dam prostora da se izraze i objasne svoje ponekad kontradiktorne stavove o razvoju Makedonije u poslednje vreme, na polju društva, politike i kulture.”

makedonci2

Glavni fokus knjige, navodi autor, jeste na umetnicima koji su usvojili kritički stav, ne samo prema programu Skoplje 2014, već i u širem smislu imaju upitan stav prema kulturnim institucijama u Makedoniji, ulozi umetnosti u neo-liberalnoj tranziciji i u odnosu na odgovornost umetnika u savremenom društvu. Sporna pitanja kao što su kako izgraditi karijeru kao nezavisni umetnik, relativna izolovanost makedonskih savremenih umetnika i umetnosti, umetnost i aktivizam, kao i budućnost savremene umetnosti u Makedoniji, takođe su pokrenuta u ovoj knjizi.

Izdavač je “Mala galerija” iz Skoplja, uz podršku Karnegi fonda za univerzitete iz Škotske, (Carnegie Trust for the Universities in Scotland), kao i Univerziteta Robert Gordon iz Aberdina.

Možete pročitati odlomak iz knjige , ili poslušati predavanje o savremenoj makedonskoj sceni, koje je Džon Blekvud održao u Edinburgu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s