Koncertne promocije novog Repetitora

Jedan od najznačajnijih domaćih bendova – beogradski Repetitor – objavio je treći studijski album pod nazivom “Gde ćeš”, koji su kritičari nazvali “dijagnozom društva propadanja”. U decembru ih slušajte širom bivše Jugoslavije: u Zagrebu, Beogradu, Mostaru, Splitu, Novoj Gorici, Kranju, Nišu, Skoplju…

repetitor1

Ovaj garažni postpunk-rock-noise trio istakao se svedenim, repetativnim tekstovima o frustracijama odrastanja u atmosferi zatvorenosti, i ogromnom izvođačkom energijom koja posebno dolazi do izražaja na koncertima. Dugoočekivani, treći album “Gde ćeš”, Repetitor je sredinom oktobra objavio za slovenačku izdavačku kuću Moonlee Records. O značaju ovog benda svedoče ogromne količine recenzija, intervjua i tekstova koji su se od tad pojavljivale po internet portalima na celom postjugoslovenskom kulturnom prostoru, ali i u Španiji i Holandiji, kao i vest da je novi singl “Suženi snovi” puštao i cenjeni BBC Radio 6.

repetitor2

Repetitor je u novembru gostovao na Art & Music festivalu u Puli, koji ih je pre devet godina i proslavio. “Beogradsku grupu Repetitor pulska publika nije zaboravila, a ni oni nju. Bilo je dima, ali bilo je i vatre jer su Repetitori dočekani kao prave zvijezde, istinski oduševljeno, poput djece koja se svako malo vrate kući iako je njihova prava kuća daleko”, piše o tom nastupu Glas Istre.

Urednik hrvatskog muzičkog portala Ravno do dna Zoran Stajčić u svojoj recenziji navodi kako novi album svedoči pre svega o situaciji lišenosti, i to “učinkovitije od silnih socijalno-angažiranih stihova velike većine ex yu repera”: “Album ‘Gde ćeš’ je iscerena nakaza u ogledalu koja jasno postavlja to egzistencijano pitanje koje bi se pojednostavljeno moglo prevesti kao ovdašnji pandan clashovskog ‘Should I Stay Or Should I Go’, ali u još mračnijem kontekstu sakatijeg izbora spram odluke za kompletnom preobrazbom. Kukavičluk je dakle u samoj srži problema po Repetitoru. Kako u ljubavnoj vezi, tako se prikazuje i u društvenom segmentu.” Kao posebno važnu, on ističe pesmu “Ako te ikada”, refleksiju na sve češće slučajeve zlostavljanja i ubistava žena iz crnih hronika, nazivajući je “najkraćim i najefikasnijim opisom domaće sociopsihopatologije; diskursom muškog šovinizma u kojem je kraj ljubavne veze ujedno i katastrofalni kraj (nekoliko) života.” (Ako te ikada vidim sa nekim/ Ko ni malo ne liči na mene/ Odmah ću odmah na njega da krenem/ Onda na tebe/ Onda na sebe.)

repetitor3

Na hrvatskom portalu Mixeta album su doživeli kao “priču o ljudskoj učmalosti i zguranosti među svim smetnjama koje mu donosi današnje društvo i ograničava postojanje i djelovanje pojedinca”. Završna pesma “Ekspedicija” (Jedan put vodi ovde/Drugog nema izlaza/ Nijedna ekspedicija se/ Nikad nije vratila. Moje noge nose me još uvek sam tu/ Neutabanim stazama još hodaju) propituje slušaoca “gdje je sve bio kroz proteklih osam pjesama i kojim pustinjama je skitao, i zašto je bio svuda a nije bio nigdje, i sada si postavlja to konačno i glavno pitanje koje stoji u naslovu ovog albuma. Gdje smo kada nismo nigdje, i tko nas to okružuje da ne uspijevamo vidjeti ništa?”

Gosti na beogradskom koncertu (Dom omladine, sala Amerikana) biće nowave/electro rokenrol duo Auf Wiedersehen. U Beogradu se CD i LP novog albuma može kupiti u Butiku Palmas (Šafarikova 2) i kafeu Mašta (Bul. Zorana Đinđića 67, lokal 17, Novi Beograd), a album se može i besplatno skinuti sa interneta (uz opciju plaćanja) na Bandcamp profilu grupe repetitor.bandcamp.com.

A evo i regionalne satnice:

02.12.2016. – Zagreb, Tvornica Kulture (HR)
03.12.2016. – Beograd, Dom omladine (RS)
09.12.2016. – Mostar, OKC Abrašević (BiH)
10.12.2016. – Split, Quasimodo (HR)
15.12.2016. – Linz, Stadtwerkstatt (AT)
16.12.2016. – Nova Gorica, Mostovna (SI)
17.12.2016. – Kranj, Trainstation (SI)
22.12.2016. – Niš, Feedback (RS)
23.12.2016. – Skopje, MKC (MK)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s