Teatar apsurda Jetona i Blerte Neziraj

„Predstava sa četiri glumca i nekoliko svinja, krava, konja, premijerom, kravom Milkom i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora“ rediteljke Blerte Neziraj po tekstu Jetona Neziraja (potpisanog kao „kosovski cinik“), prikazuje trenutnu političku situaciju na Kosovu koristeći se tehnikom apsurda.

Nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, upražnjeno mesto mora brzo da se popuni, inače preti opasnost čitavoj Uniji. Evropa se okreće ka Kosovu, koje se neočekivano našlo pred istorijskom prilikom koju mora iskoristiti. Osim Kosova, u trci za mesto u EU je i Srbija. Zbog toga su kako ljudi, tako i životinje na Kosovu stavljeni pred zadatak da ispune kriterijume koje je Evropa postavila kao uslove za ulazak, i to brže nego Srbija.

Ovo delo predstavlja tragikomičnu sliku trenutne stvarnosti Kosova i Evrope. Težnje Kosova da se pridruži Evropskoj uniji su otežane s jedne strane konfuznim, a ponekad i besmislenim evropskim zakonima i zahtevima, a s druge strane, birokratama koje jedino zanima da sve izgleda dobro „na papiru.“

Predstava spada u red klasičnih post-dramskih formi u kojim niko nije pošteđen: podsmeva se kosovskoj političkoj sceni, kritikuje korupciju u politici, kao i licemerje evropske birokratije. Četiri glumca se smenjuju u ulogama lokalnih mesara, međunarodnih i kosovskih državnih inspektora, i životinja.

„Predstava sa četiri glumca i nekoliko svinja, krava, konja, premijerom, kravom Milkom i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora“ je na Pozorišnom festivalu u Uroševcu (Theater Festival in Ferizaj) osvojila nagradu za najbolju izvedbu, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju režiju i najbolju sporednu ulogu. Originalnu muziku je napisao italijanski kompozitor Gabriele Marangoni, a tokom predstave je muzičari uživo izvode na sceni.

Predstava u produkciji Quendra multimedia postavljena je na scenu Kosovskog narodnog pozorišta u Prištini, gde će sledeći put biti izvedena 16. novembra. Osim na matičnoj sceni, komad se može pogledati i u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), gde gostuje 8. decembra.

pozoriste-pristina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s