Izložba o vezi ženskog tela i konzumerizma

Izložba “Roba” Jelene Marjanović biće otvorena 28.11. u Kulturnom centru Grad u Beogradu.  Ova slikarka se već duže vreme bavi temom konzumerizma, odnosno njegovim uticajem na savremenog čoveka. Naziv izložbe dovodi u vezu žensko telo kao predmet manipulacije i garderobu kao sredstvo kojim se manipuliše.

 Konzumerizmom i njegovim uticajem na savremenog čoveka Jelena Marjanović se u svojim slikama bavi kroz scene svakodnevice, kroz fokusiranje na pokušaje aktera da budu srećni u unapred zadatim okvirima kapitalizma. U Kc Gradu ona će prikazati korpus slika pod nazivom “Roba”, koji se bavi jednim od aspekata konzumerizma.

“Izložbu Roba čini serija radova inspirisanih svakodnevnom rutinom. Telo i garderoba najčešći su motivi u mojim najnovijim radovima i koristeći ih kao likovne elemente, poigravam se logikom njihovog odnosa i tako istražujem nove mogućnosti figurativnog izraza. Nejasna je granica između konzumenta i onog što se konzumira i tako sve postaje roba i roba postaje sve”, objašnjava autorka. Prema njenim rečima, najviše je zanimaju društvene teme i “pitanje kako da se izborimo za slobodniji život”.

Izložba se otvara u 20 časova, a trajaće do 11. decembra. Radno vreme galerije je svakog dana od 14 do 20 časova.

Jelena Marjanović je diplomirala slikarstvo 2005. godine u klasi profesora Koste Bunuševca, na Akademiji lepih umetnosti. Članica je ULUPUDS-a, a aktivno izlaže od 2005. godine na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izlagala je grupno u Firenci, Lisabonu, a ovogodišnju samostalnu izložbu imala je i u Gradskoj galeriji u Kotoru. Dobitnica je i nagrade Internacionalnog salona stripa u beogradskom SKC-u. Više o umetnici pročitajte na njenoj stranici http://jelenamarjanovic.weebly.com/.

j-marjanovic5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s