Nagrada 10. KRAF-a filmu o iseljavanju mladih

Jubilarni, 10. Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma održan je od 25. do 29. oktobra. Za najbolji film proglašen je „Put za Kujumbu“ Miroslava Savića, koji govori o problemu mladih koji masovno napuštaju Srbiju, a nagrada publike dodeljena je filmu „Vrtlog” Emilije Gašić.

kraf3

Jedini autohtoni filmski festival u Kragujevcu, KRAF, ove godine uveo je i novinu: u nazivu festivala od sad će, uz antiratni i angažovani, stajati i akademski film. Tako su se u takmičarskom delu predstavili studenti državnih filmskih akademija sa prostora bivše Jugoslavije (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija), sa ukupno 17 filmova. Žiri koji su činili Dejan Dabić (predsednik), Milan Nikodijević i Hadži Zoran Đorđević, prvu nagradu je dodelio ostvarenju “Put za Kujumbu” Miroslava Savića, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. „Autor je veštim dramaturškim postupcima, promišljenim rediteljskim rukopisom i dobrim izborom glumaca, gotovo insajderski prikazao generacijski gorući problem odlaska mladih iz Srbije“, navodi se u obrazloženju žirija.

kraf

Kamernoj drami o ženskom prijateljstvu “Jedna noć” Strahinje Savića (FDU, Beograd) pripala je druga nagrada, a treća ostvarenju “Čovjek čelične volje” Amara Spahića u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. „Potresni dokumentarni film o junaku koji snagom volje i uz pomoć nepokolebljive majke uspeva da nadoknadi fizički hendikep, ostvaren je u dobroj tradiciji dokumentarističke škole sa naših prostora“, navodi se u obrazloženju žirija. Posetioci su takođe glasali nakon svake projekcije, a na kraju festivala je uručeno priznanje publike filmu “Vrtlog” rediteljke Emilije Gašić, u produkciji Akademije umetnosti u Beograda.

kraf2

Pored takmičarskog dela, prikazan je i ciklus studentskih filmova velikih reditelja, u programu pod nazivom “Kad su veliki bili mali”. U prostoru Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” gostovao je i proslavljeni reditelj Slobodan Šijan, koji je predstavio svoju knjigu “Filmus”. Publika festivala je takođe imala prilike da vidi i izložbu “Devojka iz grada” Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka, posvećenu glumici Sonji Savić, a cover grupa “Vesele osamdesete” izvodila je hitove iz kultnih jugoslovenskih filmova.

KRAF organizuje organizacija “MillenniuM” iz Kragujevca, uz podršku grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i NKD-a (nacionalne koalicije za decentralizaciju), a uz partnerstvo Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka, Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s