Asim Đelilović: “Muzej u egzilu”

Vizuelni umetnik i profesor na Likovnoj akademiji u Sarajevu Asim Đelilović nedavno je uredio obimnu monografiju “Muzej u egzilu: Bosna i Hercegovina u modernom dobu”, za koju je građu sakupljao punu deceniju. Ovo dvojezično izdanje donosi prvi pregled primenjene umetnosti i dizajna na prostoru BiH.

clip_61

Posle uvoda koji tumači pojam “muzeja u egzilu”, slede poglavlja koja se hronološki bave austro-ugarskim periodom u BIH, Kraljevinom SHS, Kraljevinom Jugoslavijom, periodom NDH, socijalističkom Jugoslavijom, ratnim periodom, i posleratnom Bosnom i Hercegovinom.

clip_64

Kao razloge za rad na ovoj knjizi autor navodi oskudne arhove Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), kao i nedostatak sistematizovanih pregleda koje bi mogli koristiti studenti dizajna u Bosni i Hercegovini. Na početku mu je ideja bila da stvori arhiv za budući Muzej dizajna BiH. Kako je kolekcija rasla, preimenovana je u “Muzej u egzilu”, a posterima i proizvodima primenjene umetnosti dodata je kolekcija lepe umetnosti, kao i biblioteka knjiga, filmova i audio zapisa.

clip_70

Oba izdanja ilustrovane monografije “Muzej u egzilu”, urađene na bosanskom i engleskom jeziku, štampala je izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva, a u njima je predstavljena tek četvrtina sakupljene građe. Knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje ovde.

clip_72

Asim Đelilović rođen je u Vitezu u Bosni i Hercegovini 1964. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odseku produkt dizajn, gde sada predaje. U svojim radovima Đelilović koristi sredstva popularne medijske komunikacije (poput plakata), vrši kreativne intervencije na svakodnevnim upotrebnim predmetima (kante za đubre, stolovi, kreveti), te pokazuje kako savremeni industrijski dizajn može postati deo umetničke instalacije. Imao je brojne samostalne izložbe u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

clip_73

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s