Stoto izdanje newslettera “AktivArt”

Magazin LICEULICE je u jesen 2013. pokrenuo nedeljni elektronski newsletter, posvećen odnosu umetnosti i aktivizma na prostoru bivše Jugoslavije. Iz nedelje u nedelju tragali smo za najzanimljivijim informacijama, i prosleđivali ih na oko 2.000 adresa. Dve i po godine kasnije, stigli smo i do broja sto!

 „Lično je političko“, naučili smo još šezdesetih od feministkinja, a mnogi bi se složili i da nema umetnosti koja nije angažovana – bilo svesno, ili, što je lošija varijanta, nesvesno. To je zato što ne postoji umetničko delo koje se može u potpunosti izdvojiti od sveta u kom nastaje, s kojim samim tim uspostavlja i nekakvu vezu: prihvatanja ili odbacivanja, afirmacije ili kritike. Ipak, ono što nas prvenstveno zanima jeste umetnost koja sa punom svešću zalazi u polje aktivizma, i to u onimslučajevima kada ova dva segmenta kreiraju skladnu celinu.

Od 2013. do danas pisali smo o mnogim aktuelnim pozorišnim predstavama, igranim i dokumentarnim filmovima, knjigama i stripovima, kao i o vizuelnoj umetnosti, fotografiji, novim nezavisnim kulturnim centrima u regionu, umetničkim akcijama, performansima, video artu i novim medijima, te raznim drugim graničnim formama. Nismo se ograničavali samo na najave, već smo i izveštavali sa događaja, ili koristili priliku da predstavimo umetnike, umetnice, inicijative i projekte za koje smo smatrali da su vredni vaše pažnje. Urednici AktivArt newslettera do sad su bili Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

Ako želite da se prijavite za AktivArt newsletter, možete to uraditi preko adrese redakcija@liceulice.org, a tekstove koji su do sad objavljeni možete pročitati ovde. Posle letnje pauze, nastavljamo u septembru!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s