Treći WARM Festival u Sarajevu

U Sarajevu je 26. juna počeo treći WARM Festival, posvećen ratnom izveštavanju i savremenim konfliktima. Do 2. jula, publika će moći da prati bogat program u organizaciji WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories): projekcije filmova, izložbe fotografija, panel-diskusije i ulični performans.

Predsednik WARM FondacijeRemy Ourdan, istakao je da se ovogodišnji WARM Festival bavi aktuelnim temama kao što su džihad, migranti i ratni reporteri. Treću godinu zaredom u Sarajevu, koje je srce naše ideje, nastavljamo misiju da ispričamo priče s izvrsnošću i integritetom. Jedinstven smo projekat u svetu, i u narednoj godini nastavljamo put ka našem cilju – da u Sarajevu otvorimo WARM centar koji će biti svetsko okupljalište novinara, umetnika, istoričara i aktivista koji se bave savremenim konfliktima, naveo je Ourdan na konferenciji za novinare.

U četvrtak, 30. juna otvara se izložba političke fotografije italijanskog autora Enrica Dagnina, a iste večeri biće prikazan i špansko-austrijski film “Walls”, priča o ljudima nastanjenim oko zidova između SAD i Meksika, Južnoafričke Republike i Zimbabvea, Španije i Maroka. U petak 1. jula biće postavljena i kolektivna izložba meksičkih umetnika, kao i izložba Bernandina Hernandeza koja govori o Akapulku, nekad najpopularnijem meksičkom letovalištu, a danas najopasnijem gradu u zemlji. Istog dana se može pogledati film o češkom fotografu Josefu Koudelki, kao i britanski film Syrian Love Story”. Poslednjeg dana festivala na programu je francuski film “Baghdad, chronicle of an immured city”, koji beleži trenutno stanje razorenog grada koji je nekad bio prestonica starog sveta, kao i ostvarenje “Watani – My Homeland”, epska priča o begu jedne porodice iz ratom zahvaćene Sirije, i novom početku u Nemačkoj. Festival zatvara promocija knjige “Guantanamo” Franka Smitha, koja je pisana u formi policijskih saslušanja iz ozloglašenog američkog zatvora.

Tokom festivala prikazan je i film “Thinking of you” autorke Anne di Lellio, protest protiv kulture izolacije i stida koji okružuju seksualno nasilje u ratu, a projekcija je praćena konferencijom “Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog nasilja tokom sukoba”.  

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izveštavanju i ratnoj umetnosti, kao i sećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“. Celokupan program festivala i satnicu možete naći ovde.

warm 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s