Ciglana, Klub Ljubitelja Teške Industrije

Još jedan beogradski prostor nezavisne kulture, nastao na ruševinama nekadašnjeg industrijskog zdanja, nedavno je proslavio treći rođendan. Reč je o Klubu Ljubitelja Teške Industrije “Ciglana” na obodu naselja Višnjička Banja, koja je prerasla u jedno od najposećenijih mesta alternativne kulture.

Jednu od mnogih napuštenih ciglana u ovom kraju, vajar Viktor Kiš je, uz podršku  nekolicine umetnika iz vajarske sekcije ULUS, pretvorio u nesvakidašnji kulturni prostor. U izjamljenom prostoru smestili su svoje umetničke ateljee, tu se odvijaju radionice, a otvoren je i kafić. U okviru “Ciglane” postoji i izložbeni prostor ogromnih dimenzija, jedinstven u Beogradu, pošto se u njemu mogu izlagati radovi nesvakidašnjih formata i veoma velikih dimenzija. Viktor Kiš je i sam tvorac monumentalnih i izuzetno efektnih skulptura u varenom gvožđu – “Plesača”, koji su izrađeni za potrebe benda Prodigy.

Kafe i galerija su otvoreni za posetioce, umetnike i izlagače. Prema rečima pokretača ovog prostora, “Ciglana” je zamišljena kao mesto na kome će „običan“ čovek moći da razume umetnost, pa je zato i poziv za izlaganje otvoren za sve. Tokom protekle tri godine, umetnici su se sami pridruživali kolektivu: danas ih u ovom art-kvartu radi dvadesetak.

Pored vizuelnih, i muzički programi u “Ciglani” su česti i dobro posećeni, a u ovom prostoru održavali su se i neki festivali, kao što je nedavno bio slučaj sa festivalom “Dev9t”. U klubu “Ciglane” može se slušati živa muzika različitih pravaca: džez, bluz, etno, ciganska muzika, a do sada su nastupali Amaro DelFish in OilAna Ćurčin i mnogi drugi.

„Ciglana, Klub Ljubitelja Teške Industrije. Neobično mesto. Nema više zimskog radnog vremena, radimo stalno.“, piše na zvaničnom onlajn profilu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s