Festival KROKODIL u Beogradu i Nišu

Osmo izdanje festivala Krokodil pod nazivom “KROKODIL na putu oko sveta” održaće se 24. i 25. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, i 27. juna u Pozorištu lutaka u Nišu. Među gostima su Oliver Frljić, Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Tanja Stupar Trifunović, Alen Mešković…

Krokodil-16-sa-ucesnicima

Ove godine na “Krokodilu” će se predstaviti preko 25 pisaca iz 16 evropskih zemalja (KROKODIL Goes Global), a poznati voditeljski dvojac čine Kruno Lokotar i Ivan Bevc. Festival će i ove godine nastaviti tradiciju smenjivanja javnih čitanja sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni. Pod nazivom „Skup. Protest! Revolucija?“ biće organizovane diskusije između predstavnika regionalnih inicijativa “Ne davimo Beograd” (SRB), “Šarena revolucija” (MK) i “Pravo na grad” (HR), isprepletane sa živim čitanjima nekih od najpoznatijih regionalnih pisaca, među kojima su Rumena Bužarovska iz Makedonije, dansko/bosansko-hercegovačka nova književna zvezda Alen Mešković, ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović (BiH), ugledna istoričarka Dubravka Stojanović i hrvatski pozorišni reditelj Oliver Frljić. Pred beogradskom publikom čitaće i Srđan Srdić (Srbija) kao i gosti Krokodilove rezidencije za pisce: mladi autor iz Češke Štjepan Kučera, te pisac, novinar i putopisac Pedro Roza Mendeš (Portugalija).

Program će upotpuniti živi nastup beogradske kabaretske atrakcije “Ah, Ahilej”, osnovane 1999. godine, kada nastaje i njihov debi album “Super život”. Na ovogodišnjem festivalu, “Ah, Ahilej” predstaviće novi projekat – CD “Kapetane, brate”. Tu je i serija duhovitih skaski objedinjenih pod naslovom “Opšte mesto”, u izvedbi Đorđa Brankovića, koja je već dosegla kultni status na društvenim mrežama.

IMG_7006

Ove godine “Krokodil” takođe udružuje snage s panevropskom književnom mrežom CROWD na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS, koja predstavlja preko sto pisaca iz više od dvadeset zemalja Evrope i Azije. Festival će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija…

Od pre nekoliko godina, “Krokodil” je uveo i debatne programe, koji će se ove godine održati u podnevnim terminima, 24. i 25. juna u UK Parobrod (Kapetan-Mišina 6a). Teme su “Književni aktivizam – fraza ili novi pristup?”, i “Između čekića ideologije i nakovnja politike – umetnost u Postjugoslaviji”.

Pred niškom publikom predstaviće se Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Vladimir Tabašević, ali i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta “Omnibus” od Beograda nastavljaju prema Sofiji. Sofa intervju i čitanja biće isprepletani s video radovima Ciklotrona, Njuz.neta i The Books of Knjige. Detaljan program i satnicu kako beogradskog, tako i niškog izdanja festivala pogledajte ovde.

Drugu godinu zaredom, “Krokodil” ima i humanitarni karakter. U saradnji sa “Hemofarmom”, organizatori festivala pridružili su se projektu “Produži život – najvažniji poziv u životu”, s ciljem da se podigne svest u javnosti o transplantaciji i doniranju organa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s